China a lansat o nouă sondă lunară, care va trebui să revină pe Terra

China a lansat joi seară noua ei sondă spaţială, care va trebui să se plaseze mai întâi pe orbita lunară şi apoi să revină pe Terra. "Prima etapă a acestei călătorii spaţiale (...) a fost îndeplinită cu succes", a precizat într-un comunicat de presă Administraţia de stat care coordonează programele ştiinţifice pentru Ministerul Apărării Naţionale din China.

96 afișări
Imaginea articolului China a lansat o nouă sondă lunară, care va trebui să revină pe Terra

China a lansat o nouă sondă lunară, care va trebui să revină pe Terra

Sonda, care nu a primit încă un nume, a fost lansată în jurul orei locale 02.00 (joi, 18.00 GMT), de la baza spaţială Xichang din provincia Sichuan.

În cel mai îndepărtat punct al periplului ei, sonda se va afla la o distanţă de circa 413.000 de kilometri de Terra.

Va fi pentru prima dată când oamenii de ştiinţă chinezi vor încerca să readucă pe Terra un modul orbital, care va trebui să reziste la temperaturile foarte înalte generate de frecarea cu aerul, la reintrarea sondei în atmosfera terestră.

Sonda va reintra în atmosferă cu o viteză de 11,2 kilometri pe secundă, înainte de a încetini şi de a ateriza în regiunea chineză Mongolia inferioară, a precizat agenţia de presă oficială China Nouă.

Această sondă va permite testarea unor tehnologii care vor fi ulterior folosite în misiunea Chang'e-5 (numele zeiţei Lunii în mitologia chineză, n.r.). Acea misiune, programată pentru 2017, vizează colectarea unor eşantioane de praf lunar.

La o jumătate de secol după reuşitele obţinute în acest domeniu de Statele Unite ale Americii prin programul spaţial Apollo, China şi-a îndreptat eforturile spre Lună şi speră să devină prima ţară din Asia care va trimite un astronaut pe satelitul natural al Terrei, probabil în jurul anului 2025.

În decembrie 2013, China, ţara cu cea mai mare populaţie din lume, a reuşit să plaseze pe Lună sonda Chang'e-3, din care a coborât pe suprafaţa lunară vehiculul teleghidat "Iepurele de jad". Deşi autorităţile chineze au raportat că misiunea a fost "un adevărat succes", acel rover s-a confruntat la scurt timp după aselenizare cu o problemă de ordin mecanic, care l-a făcut să intre în perioade lungi de "comă".

China alocă miliarde de dolari programelor ce vizează "cucerirea" spaţiului, percepute ca un veritabil simbol al noii puteri politice a ţării, sub egida Partidului Comunist aflat la putere.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici