China vrea să îşi facă staţie spaţială

China va lansa pe orbită un modul spaţial, primul element dintr-o viitoare staţie spaţială, la sfârşitul anului 2010, iar prima conectare a acestuia cu o navetă spaţială va avea loc la începutul anului 2011, potrivit presei oficiale chineze.

17 afișări
Imaginea articolului China vrea să îşi facă staţie spaţială

China vrea să îşi facă staţie spaţială (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Modulul spaţial Tiangong-1sau "Palatul Celest-1" va fi lansat la sfârşitul anului 2010, urmând să se conecteze cu o navetă Shenzou-8 în 2011, a anunţat China Nouă, citând comunicatul de presă publicat de responsabilii programului spaţial chinez.

Modulul Tiangong-1 a fost conceput pentru a le oferi astronomilor un mediu de lucru sigur, unde vor putea să locuiască şi să efectueze cercetări ştiinţifice în lipsa gravitaţiei, informează China Nouă.

Modulul cântăreşte 8,5 tone şi va putea să efectueze mai multe operaţii pe termen lungă fără a avea nevoie de asistenţă umană, aceasta fiind o etapă esenţială în construcţia unei staţii spaţiale.

China intenţionează să plaseze pe orbită mai multe module de tipul Tiangong, ce vor fi asamblate ulterior, pentru a forma prima ei staţie semipermanentă din spaţiu.

Specialiştii chinezi nu au precizat dacă Tiangong-1 va fi folosit ca prima staţie spaţială chineză locuită sau dacă va fi doar un modul de testare.

Citeşte şi:

Zhai Zhigang, primul chinez care a păşit în spaţiu (Galerie Foto)

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici