Cine merge mai repede trăieşte mai mult. Vezi de ce!

Felul în care merg persoanele în vârstă de peste 65 de ani pare să fie asociat cu longevitatea acestora, potrivit unui studiu efectuate pe un grup de voluntari americani, ce a fost publicat marţi în revista Journal of the American Medical Association (JAMA).

120 afișări
Imaginea articolului Cine merge mai repede trăieşte mai mult. Vezi de ce!

Cine merge mai repede trăieşte mai mult (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

În urma unor calcule, autorii studiului au ajuns la concluzia că speranţa de viaţă normală aşteptată la o vârstă dată începe să crească pentru ambele sexe dacă viteza de deplasare a persoanei depăşeşte un metru pe secundă. Viteza medie de deplasare a participanţilor a fost de 0,92 metri pe secundă.

Acest studiu a fost realizat pe baza unor date culese în perioada 1985 - 2000 de la 34.485 de persoane - din care 80% erau caucazieni şi 59,6% erau femei - a căror vârstă medie era de 73,5 ani.

Cercetătorii americani au constatat că maniera de a merge a voluntarilor este asociată cu diferenţele înregistrate în ceea ce priveşte probabilitatea de supravieţuire, această asociere fiind valabilă indiferent de vârsta şi sexul voluntarilor.

Studiul a fost coordonat de medicul Stephanie Studenski de la Universitatea din Pittsburgh din statul american Pennsylvania. Felul în care merge o persoană este un indicator pentru longevitate la fel de bun ca ceilalţi factori de risc precum vârsta, sexul, utilizarea unui stimulator cardiac, existenţa unor boli cronice, trecutul de fumător, indicele de masă corporală şi tensiunea arterială.

Mai mulţi factori ar putea explica motivul pentru care viteza de mers a unei persoane în vârstă este un bun indicator ce poate prezice numărul de ani pe care-i mai are de trăit acea persoană.

"Mersul necesită energie, un control al mişcărilor şi pune la lucru mai multe organe - inima, plămânii, sistemul nervos, circulator şi cel muscular", au declarat autorii studiului. Un mers mai încet ar putea fi un semn al deteriorării felului în care funcţionează aceste organe şi sisteme.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici