Compuşii canabisului, benefici împotriva cancerului la prostată

Mai mulţi compuşi ai canabisului au oprit dezvoltarea în laborator a celulelor responsabile cu declanşarea cancerului la prostată, fapt care sugerează că un medicament bazat pe canabis ar putea să fie eficient împotriva acestei maladii, potrivit unui studiu publicat în British Journal of Cancer.

97 afișări
Imaginea articolului Compuşii canabisului, benefici împotriva cancerului la prostată

Compuşii canabisului, benefici împotriva cancerului la prostată

După ce au lucrat iniţial cu celule canceroase umane, cercetătorii spanioli de la Universitatea Alcala din Madrid, coordonaţi de Ines Diaz-Laviada, au testat un anumit compus din canabis pe celule canceroase prelevate de la şoareci şi au descoperit că acea substanţă a produs o reducere semnificativă a ritmului de creştere al tumorilor, informează Reuters.

Acest studiu reliefează, de altfel, interesul tot mai mare pentru folosirea în scopuri terapeutice a substanţelor chimice care se găsesc în marijuana.

Experţii consideră, însă, că aceste rezultate au un caracter experimental şi că este nevoie de mai mulţi ani de cercetare pentru ca această descoperire să poată fi aplicată în tratamentele anticancer destinate oamenilor.

"În niciun caz bărbaţii nu trebuie să creadă că fumând canabis vor putea să se vindece de cancerul la prostată", au explicat cercetătorii.

Substantele canabinoide testate de experţii spanioli sunt eficiente împotriva cancerului la prostată deoarece ele blochează un receptor de pe suprafaţa celulelor tumorale, împiedicându-le să se dividă.

Receptorii celulelor canceroase recunosc şi "vorbesc" cu substanţele chimice descoperite în canabis, a explicat Ines Diaz-Laviada. Cercetătorii spanioli au testat două tipuri de substanţe canabinoide - metanandamida şi JWH-015 -, demonstrând în premieră că aceşti compuşi reuşesc să oprească diviziunea şi multiplicarea celulelor canceroase.

Multe companii se arată în prezent tot mai interesate de exploatarea posibilităţilor oferite de substanţele canabinoide în conceperea unor tratamente anticancer. Printre acestea se află nume importante de pe piaţa farmaceutică mondială, precum GW Pharmaceuticals, Otsuka, Bayer, Almirall, Sanofi-Aventis.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici