Concluzia unui studiu care a durat 46 de ani: Ovarectomia este extrem de riscantă

Îndepărtarea ovarelor, procedură denumită în medicină ovarectomie, ar putea conduce la creşterea riscului de dezvoltare a cancerului colorectal, potrivit rezultatelor unui studiu recent, informează Gândul.

3211 afișări
Imaginea articolului Concluzia unui studiu care a durat 46 de ani: Ovarectomia este extrem de riscantă

Concluzia unui studiu care a durat 46 de ani: Ovarectomia este extrem de riscantă (Imagine: Shutterstock)

În unele situaţii, cum ar fi aceea în care pacienta suferă de cancer, îndepărtarea ovarelor nu poate fi evitată. Totuşi, tot mai multe femei au apelat la histerectomie ca metodă de prevenire a instalării cancerului ovarian.

Studiul, publicat în Revista Britanică de Chirurgie, citat de The New York Times, a urmărit evoluţia a 195.973 de femei din Suedia care au apelat la intervenţii chirurgicale pentru îndepărtarea ovarelor, fie din pricina cancerului, fie pentru a evita apariţia acestei boli în perioada 1965 - 2011,  informează Gândul.

După 18 ani, în rândul participantelor la studiu s-au înregistrat 3.150 de cazuri de cancer colorectal. Acest număr raportat la incidenţa acestui tip de cancer în populaţia generală, este cu aproape 30% mai mare.

Oamenii de ştiinţă au arătat, de asemenea, că rata apariţiei cancerului colorectal a fost mai mică în cazul femeilor tinere şi foarte ridicat în primii patru ani după operaţia de ovarectomie, conform Gândul.

Îndepărtarea ovarelor atrage după sine şi alte riscuri, din pricina scăderii nivelului hormonului androgen. Astfel, această procedură este asociată şi osteporozei sau scăderii apetitului sexual.

Medicii recomandă ca operaţiile de îndepărtare a ovarelor să se facă doar atunci când la nivelul lor sunt identificate formaţiuni anormale. Acest tip de intervenţie chirurgicală nu ar mai trebui făcut dacă nu există un risc clar de apariţie a cancerului ovarian.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici