CONFERINŢA MEDIAFAX - Expert OMS: Publicitatea nu trebuie să ajungă la copii, pentru a nu influenţa obiceiurile alimentare

Publicitatea nu trebuie să ajungă la copii, pentru a nu le influenţa obiceiurile alimentare, iar în şcoli să existe alimente sănătoase, pentru că nu se schimbă nimic dacă merg la cantină şi pot cumpăra ciocolată sau băuturi carbogazoase, a declarat expertul OMS Joao Breda.

296 afișări
Imaginea articolului CONFERINŢA MEDIAFAX - Expert OMS: Publicitatea nu trebuie să ajungă la copii, pentru a nu influenţa obiceiurile alimentare

Expertul OMS Joao Breda (Imagine: Victor Ciupuliga/Mediafax Foto)

Expertul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Joao Breda, susţine că modificarea comportamentelor care ţin de alimentaţia nesănătoasă nu se poate face fără investiţii în politici care au avut succes în alte ţări.

"Doar a le spune copiilor ce este bine şi ce este rău, nu funcţionează dacă apoi merg la cantină şi cumpără ciocolată sau băuturi carbogazoase cu mult zahăr. Dacă nu există alimente sănătoase în şcoli, nu facem nimic. Dar asta derivă din legislaţie, din îmbunătăţirea sistemului sanitar. E o combinaţie. Nu putem vorbi doar de abordări foarte simple. (...) Ţările îşi pot îmbunătăţi propriile politici pe acţiuni care s-au dovedit eficiente. Spre exempu, controlul în marketing şi publicitate pentru copii s-a dovedit foarte eficient. (...) Trebuie să abordăm lucrurile de la rădăcină. În ţări cum ar fi Suedia, părinţii nu vor ca vreun fel de publicitate să ajungă la copiii lor, şi asta ar trebui să avem peste tot", a spus, miercuri, expertul OMS, la conferinţa în care sunt prezentate rezultatele studiului "Coşul Naţional de Alimentaţie Sănătoasă".

Joao Breda a adăugat că, din septembrie 2014, există un plan de acţiune al Uniunii Europene care cuprinde acţiuni tangibile pe care statele le pot întreprinde. De asemenea, OMS lucrează cu toate cele 53 de state membre ale organizaţiei, pentru a dezvolta o strategie de activitate fizică.

Referindu-se la România, Joao Breda a spus că este o ţară care a trecut printr-o tranziţie şi care are probleme cu malnutriţia, ceea ce ar putea face ca unii copii să nu se dezvolte adecvat.

"Unu din 10 copii ar putea avea această problemă", a precizat expertul OMS.

Joao Breda a mai spus că problema subnutriţiei s-a rezolvat datorită îmbunătăţirii economiei, însă există grupuri vulnerabile care suferă şi care devin mai repede obeze, ceea ce înseamnă că vor muri mai repede, din cauza faptului că vor dezvolta boli cardiovasculare.

Conferinţa în care sunt prezentate rezultatele studiului "Coşul Naţional de Alimentaţie Sănătoasă" este organizată de agenţia de presă Mediafax, în parteneriat cu Biroul pentru România al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului "Alfred Rusescu".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici