Consumul de spanac, varză şi lăptuci reduce riscul de diabet

Consumul regulat de spanac şi de alte legume cu frunze verzi, ca varza, broccoli şi lăptucile, reduce riscul de diabet de tip 2, cea mai răspândită formă a bolii, potrivit unui studiu publicat vineri în British Medical Journal.

1036 afișări
Imaginea articolului Consumul de spanac, varză şi lăptuci reduce riscul de diabet

Consumul de spanac, varză şi lăptuci reduce riscul de diabet (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Fiind vorba de un domeniu controversat, autorii studiului avertizează că este nevoie de cercetări suplimentare pentru a fi confirmate concluziile la care au ajuns ei.

O echipă de cercetători de la Universitatea din Leicester, Marea Britanie, sub coordonarea lui Patrice Carter, a trecut în revistă şase studii, din SUA, China şi Finlanda, realizate în rândul a 220.000 de persoane. Cercetările vizau legătura dintre consumul de fructe şi legume şi apariţia diabetului de tip 2 (DT2) la adulţi.

Potrivit studiului realizat în Marea Britanie, cei care mănâncă zilnic o porţie suplimentară de circa 120 de grame de legume cu frunze verzi - diverse tipuri de varză, spanac, lăptuci - îşi reduc riscurile de a dezvolta diabet de tipul 2 cu 14%, însă creşterea consumului de fructe şi legume în general are un efect neglijabil.

Totodată, acestea au un rol benefic asupra sănătăţii datorită conţinutului de antioxidanţi şi magneziu.

DT2, cea mai frecventă formă de diabet (90% din cazuri), s-a răspândit rapid din ţările bogate în cele în curs de dezvoltare, odată cu propagarea pe plan mondial a obezităţii, din cauza sedentarismului, dar şi a alimentaţiei cu conţinut ridicat de zahăr şi grăsimi.

Peste 220 de milioane de persoane din întreaga lume suferă de diabet de tipul 2. În 2005, DT2 a ucis peste un milion de persoane, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Pe de altă parte, potrivit unui studiu făcut în China pe şoareci, publicat miercuri în British Journal of Pharmacology, un extract natural din plante - emodina - ar putea reduce impactul diabetului de tip 2 asupra populaţiei.

Această substanţă inhibă enzima numită "11-beta-HSD1", care favorizează rezistenţa la insulină - hormonul care contribuie la extragerea zahărului din sânge şi stocarea lui în altă parte.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici