Consumul redus de băuturi dulci scade tensiunea arterială

Consumul redus de băuturi dulci, una dintre principalele surse de zahăr din regimul alimentar al americanilor, contribuie la scăderea tensiunii arteriale, potrivit unui studiu publicat, luni, în revista Circulation, editată de American Heart Association.

146 afișări
Imaginea articolului Consumul redus de băuturi dulci scade tensiunea arterială

Consumul redus de băuturi dulci scade tensiunea arterială

"Rezultatele acestui studiu ne fac să credem că un consum redus de băuturi dulci şi de zahăr reprezintă un factor important în strategia dietetică de scădere a tensiunii arteriale şi a riscului de apariţie a bolilor cauzate de hipertensiune", a declarat medicul Liwei Chen, profesor la Universitatea Louisiana din SUA, principalul autor al studiului.

"Se estimează că o scădere de trei milimetri de coloană de mercur a tensiunii sangvine sistolice are ca rezultat o scădere cu 8% a mortalităţii cauzate de atacurile cerebrale şi cu 5% a mortalităţii cauzate de maladiile coronariene", a adăugat coordonatorul studiului.

O astfel de scădere a tensiunii sistolice poate fi obţinută prin reducerea consumului de băuturi dulci cu două pahare în fiecare zi.

Cercetătorii americani au analizat datele obţinute de la un grup de 810 adulţi cu vârstele cuprinse între 25 de ani şi 79 de ani, a căror tensiune arterială se situa, la începutul studiului, între valorile 12 cu 8 şi 13,9 cu 8,9, considerate ca limite normale, şi între 14 cu 9 şi 15,9 cu 9,9, considerate limitele hipertensiunii în stadiul I.

În timpul acestui studiu de 18 luni, participanţii s-au concentrat asupra scăderii în greutate şi a reducerii tensiunii arteriale prin practicarea de exerciţii fizice, în conjuncţie cu un regim alimentar sănătos.

La începutul studiului, voluntarii consumau, în medie, 330 de mililitri de băuturi dulci în fiecare zi.

La sfârşitul studiului, ei consumau, în medie, doar jumătate din această cantitate, în fiecare zi. Reducerea consumului de băuturi dulci a fost însoţită de o scădere evidentă a tensiunii sistolice şi diastolice.

După luarea în calcul a factorilor de risc obişnuiţi care cauzează hipertensiunea, analiza rezultatelor studiului a relevat faptul că o diminuare a consumului zilnic de băuturi dulci a fost asociată cu o scădere de 1,8 milimetri de coloană de mercur a tensiunii sistolice şi de 1,1 milimetri coloană de mercur a tensiunii diastolice, pe o perioadă de 18 luni.

Adulţii americani consumă în medie 0,8 litri de băuturi dulci în fiecare zi, în special băuturi carbogazoase, limonade şi sucuri de fructe. Băuturile din categoria "light" nu au fost incluse în acest studiu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici