CRIZA Ebola: Ce se întâmplă când supravieţuieşti virusului şi cum funcţionează medicamentul experimental dat americanilor care s-au vindecat

Doi misionari americani infectaţi cu virusul letal Ebola au primit un medicament experimental (ZMapp), după care au fost aduşi în spitale din Statele Unite şi externaţi fără nicun semn de virus în organism. Specialiştii explică ce se întâmplă cu cei care supravieţuiesc infectării, cum funcţionează şi cine produce medicamentul experimental.

5404 afișări
Imaginea articolului CRIZA Ebola: Ce se întâmplă când supravieţuieşti virusului şi cum funcţionează medicamentul experimental dat americanilor care s-au vindecat

CRIZA Ebola: Ce se întâmplă când supravieţuieşti virusului şi cum funcţionează medicamentul experimental dat americanilor care s-au vindecat (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Doi misionari americani infectaţi cu virusul letal Ebola au primit un medicament experimental (ZMapp), după care au fost trimişi în avioane separate din Liberia către Spitalul Universitar din Atlanta, devenind astfel primii pacienţi cu Ebola care au ajuns vreodată în Statele Unite.

Nancy Writebol, unul dintre cei doi misionari, a fost eliberată din spital maţi, iar joi dimineaţă Kent Brantly a plecat din acelaşi spital fără nicun semn de virus în organism, conform doctorilor.

Recuperarea celor doi americani este o sursă de speranţă pentru cei care se luptă cu cea mai mare epidemie de Ebola din istorie. Mia mult de 2400 de oameni au fost infectaţi de virus, dintre care mai mult de jumătate au murit, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Dar ZMapp nu este un tratament aprobat pentru Ebola; de fapt nu există niciun tratament aprobat care să se fi dovedit eficient. Aşadar, guvernele, organizaţiile umanitare şi oamenii de ştiiinţă din jurul lumii se întrec să găsească o modalitate de a opri extinderea virusului.

În acest sens, apar mai multe întrebări pentru care CNN a strâns laolaltă mai multe informaţii de la specialişti:

  • Sunt Brantly şi Writebol vindecaţi?

În mare parte da. Pentru ca pacienţii infectaţi să iasă din carantină, a trebuit ca două teste de sânge să iasă negative. Aceasta înseamnă că lichidele lor corporale (sângele, transpiraţia, urina) nu mai sunt infecţioase.

"Nancy a scăpat de virus, dar efectele bătăliei au lăsat-o într-o condiţie vizibil slăbită", a spus soţul lui Writebol într-o declaraţie.

Unii doctori cred că virusul poate rămâne în fluidul vaginal şi în spermă până la câteva luni, potrivit OMS.

  • Sunt cei doi misionari imuni acum în faţa virsului?

Doctorii sunt de părere că supravieţuirea în faţa virusului Ebola te lasă imun în cazul unei infecţii viitoare. Oameniii de ştiinţă au descoperit că cei care supravieţuiesc virusului au anticorpi în sânge care ar oferi protecţie pe viitor în faţa virusului şi posibil în faţa altor virusuri.

  • Cine a mai fost tratat cu ZMapp?

Medicamentul anti-Ebola a fost dus în Spania cu avionul pentru a-i fi administrat preotului Miguel Pajares, care contactase virusul în Liberia. Pajares a murit pe 12 august, dar nu este clar dacă a luat medicamentul sau nu înainte să moară.

ZMapp pare să fie de ajutor pentru trei cadre din sănătate liberieni cărora li s-a administrat medicamentul experimental. "Au arătat semne foarte pozitive de recuperare", a spus ministrul liberian al Sănătăţii la începutul aceste săptămâni. Profesionişti din medicină care tratau cadrele medicale au fost de părere că progresul înregistrat este "remarcabil".

  • Cine face medicamentul?

Medicamentul a fost dezvoltat de firma de biotehnologie Mapp Biopharmaceutical Inc., cu sediul în San Diego. Compania a fost fondată în 2003 "pentru a dezvolta farmaceutice noi pentru prevenţia şi tratamentul bolilor infecţioase, concentrându-se pe nevoi neîndeplinite din sănătatea şi bioapărarea globale", potrivit site-ului companiei.

Mapp Biopharmaceutical lucrează de câţiva ani cu Institutele naţionale de sănătate şi Agenţia de reducere a ameninţărilor la apărare, o aripă a armatei responsabilă cu contracararea armelor de distrugere în masă, pentru a dezvolta un tratament împotriva Ebola.

  • Cum funcţionează ZMapp?

Anticorpii sunt proteine folosite de către sistemul imunitare pentru a marca şi distruge celulele străine şi dăunătoare. Un anticorp monoclonal este asemănător,  cu excepţia faptului că este obţinut într-un laborator, aşa că se va ataşa unor părţi specifice ale celulei periculoase, mimând reacţia naturală a sistemului imunitar. Anticorpii monoclonali sunt folosiţi pentru tratarea mai multor tipuri diferite de afecţiuni.

Potrivit unor surse citate de CNN, medicamentul administrat lui Brantly şi Writebol în străinătate este un anticorp monoclonal de la trei şoareci, ceeace înseamnă că şoarecii au fost expuşi la fragmente din virusul Ebola, după care anticorpii generaţi în sângele şoarecilor au fost combinaţi pentru a crea medicamentul.

Totuşi, medicamentul poate fi produs de asemenea cu proteine obţinute din plante de tutun. Producătorul ZMapp Kentucky BioProcessing din Owensboro a furnizat cantităţi limitate de acest tip de medicament către Emory, potrivit purtătorului de cuvânt al companiei David Howard.

  • Au ştiut doctorii că va funcţiona la oameni?

Nu. Medicamentul a părut promiţător în cazul primatelor, dar chiar şi la acele experimente doar opt maimuţe au primit tratamentul. În orice caz, sistemul imunitar al omului poate reacţiona diferit de cel al primatelor, acesta fiind motivul pentru care medicamentele trebuie să treacă prin teste clinice pe oameni înainte să fie aprobate de agenţiile guvernamentale pentru uz extins. Aceste cazuri vor fi analizate mai departe pentru a determina modalitatea în care medicamentul a funcţionat la sistemul lor imunitar.

  • Mai există şi alte tratamente pentru Ebola?

Mai multe medicamente experimentale sunt în curs de dezvoltare, dar niciun nu a fost eficient la oameni. Piaţa acestor medicamente e restrânsă - Ebola este o boală rară, aproape în totalitate întâlnită în ţările sărace - astfel că fondurile pentru dezvoltarea medicamentului au venit în mare parte de la agenţii guvernamentale.

  • Vor primi mai mulţi pacienţi ZMapp sau aceste alte medicamente?

Un congres de etică reunit de Organizaţia Mondială a Sănătăţii a conclus că este etic să ofere medicamente experimentale în timpul unei epidemii la fel de gravă ca aceasta, dar acest lucru nu înseamnă că se va şi întâmpla.

Scoaterea pe piaţă a unui medicament netestat în timpul unei epidemii masive ar fi foarte dificil, explică organizaţia Doctori Fără Frontiere. Medicamentele experimentale nu sunt produse în masă, iar identificarea succesului unui astfel de medicament, în caz de folosire, ar presupune personal medical în plus acolo unde resursele sunt deja limitate.

Într-un articol de opinie publicat în această săptămână în revista "Nature", epidemiologul Oliver Brady a spus că până la 30000 de oameni din Africa de Vest ar fi cerut până acum tratament în cazul acestei epidemii dacă era disponibil.

  • Cum rămâne cu un vaccin anti-Ebola?

Specialiştii recomandă că e bine de reţinut diferenţa dintre "vaccin" şi "tratament". Un vaccin e administrat pentru a preveni infecţia, în timp ce tratamentul constituie în general un medicament dat unui pacient care dezvoltase simptomele.

În prezent sunt mai multe vaccinuri Ebola în curs de dezvoltare.

Guvernul Canadei a donat Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii între 800 şi 1000 de doze de un vaccin anti-Ebola experimental. Medicamentul, denumit VSV-EBOV, este produs şi deţinut de Canada, dezvoltat de Laboratorul naţional de microbiologie.

Nu a fost niciodată testat pe oameni, "dar s-a dovedit promiţător în cercetările pe animale", spune agenţia. Un proces sigur de testare a unui vaccin anti-Ebola va fi demarat cel mai devreme în septembrie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici