SUA ridică parţial restricţiile asupra unui tratament experimental pentru Ebola

Agenţia americană pentru medicamente (FDA) a ridicat parţial restricţiile asupra unui tratament experimental al companiei canadiene Tekmira, ceea ce deschide calea posibilităţii folosirii acestuia în combatarea epidemiei de Ebola din Africa.

592 afișări
Imaginea articolului SUA ridică parţial restricţiile asupra unui tratament experimental pentru Ebola

SUA ridică parţial restricţiile asupra unui tratament experimental pentru Ebola (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Agenţia americană pentru medicamente a anunţat "verbal" compania Tekmira că va modifica clasificarea tratamentului său TKM-Ebolaen, ridicând măsura interzicerii totale a testelor clinice în schimbul unei suspendări parţiale.

"Decizia ne permite eventuala folosire a tratamentului TKM-Ebola la persoanele infectate cu virusul Ebola", afirmă compania, într-un comunicat.

În acest moment, nu există niciun tratament antiviral sau vaccin autorizat pentru Ebola, ci doar agenţi experimentali.

Studiile efectuate pe maimuţe cu TKM-Ebola au arătat o eficienţă de 100% împotriva virusului, a precizat compania Tekmira.

"Epidemia din acest moment subliniază necesitatea unor agenţi terapeutici eficienţi împotriva virusului Ebola", a subliniat Mark Murray, preşedintele Tekmira Pharmaceuticals.

Epidemia de Ebola fără precedent care afectează Liberia, Sierra Leone, Guineea şi Nigeria a provocat deja 932 de morţi şi continuă să se extindă.

Dezvoltarea tratamentului TKM-Ebola se află în centrul unui contract în valoare de 140 de milioane de dolari al Departamentului american al Apărării.

Extinderea rapidă a epidemiei în Africa de Vest, care ameninţă mai nou şi Nigeria, cea mai populată ţară din Africa, a accelerat procesul în vederea aplicării tratamentelor experimentale.

Experţii consideră însă că procesul ar putea dura mai multe luni, ţinând cont de dificultăţile tehnice pentru producerea unor doze suficiente în vederea realizării testelor clinice.

Cei doi americani infectaţi în Liberia, care au fost repatriaţi în Statele Unite cu un avion sanitar, au fost trataţi cu un alt ser experimental numit ZMapp, al companiei americane Mapp Biopharmaceutical.

Starea lor de sănătate s-a îmbuntăţit vizibil, însă experţi americani din serviciile de sănătate s-au arătat rezervaţi în legătură cu eficienţa tratamentului, care nu a fost folosit până acum în cazul oamenilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici