Cum recunoști o persoană cu acel „ceva”? Psihologii au identificat trăsăturile comune în diferite culturi
Ce înseamnă, de fapt, să ai acel „ceva”? Un studiu publicat în The Journal of Experimental Psychology General arată că răspunsul ar putea fi surprinzător de universal, scrie Science Blog.
Cercetătorii au intervievat aproape 6.000 de participanți din 12 țări cultural diverse și au descoperit că persoanele percepute drept „cool” împărtășesc un set constant de trăsături, indiferent de geografie.
Profilul global al coolness-ului
Studiul a fost realizat în perioada 2018-2022, și a inclus date din Statele Unite, Australia, Chile, China, Hong Kong, Germania, India, Mexic, Nigeria, Spania, Africa de Sud, Coreea de Sud și Turcia.
Participanții au fost rugați să descrie persoane pe care le considerau cool sau deloc cool, apoi să le evalueze personalitatea.
Rezultatele au arătat că oamenii cool sunt percepuți ca fiind extrovertiți, aventuroși, hedonici, puternici, deschiși și autonomi, trăsături identificate constant în toate regiunile.
Studiul evidențiază o diferență importantă între persoanele „cool” și cele „bune”.
Deși ambele grupuri sunt, în general, plăcute și admirate, persoanele bune sunt percepute ca fiind mai sigure, tradiționale și calde, în timp ce persoanele cool sunt mai rebele și nonconformiste.
Această tensiune subtilă arată că „coolness”-ul nu se aliniază întotdeauna cu moralitatea, ci mai degrabă cu relevanța culturală și libertatea personală.
Coolness-ul în era globalizării
Deși globalizarea și mass-media au standardizat ceea ce considerăm „cool”, cercetătorii susțin că acest concept nu și-a pierdut natura rebelă, doar s-a adaptat.
Odată născut în subculturi marginale, coolness-ul joacă acum un rol funcțional în stimularea creativității și provocarea normelor în cultura mainstream.
În cele din urmă, studiul sugerează că „a fi cool”, cândva perceput ca subiectiv, este de fapt un semnal social recunoscut universal, modelat de cultura modernă, dar ancorat în psihologia umană atemporală.