Cum rezistă creierul ciocănitoarei? Cercetătorii au descoperit motivul pentru e atât de bine protejat

Cercetătorii au aflat motivele pentru care ciocănitorile nu se rănesc la cap în timp ce lovesc scoarţa copacilor în căutarea hranei, descoperirea putând fi utilă pentru conceperea unor echipamente de protecţie pentru capul uman.

2440 afișări
Imaginea articolului Cum rezistă creierul ciocănitoarei? Cercetătorii au descoperit motivul pentru e atât de bine protejat

Cum rezistă creierul ciocănitoarei? Cercetătorii au descoperit motivul pentru e atât de bine protejat

Acest studiu, publicat în PLOS One, a fost realizat cu ajutorul unor înregistrări video slow-motion, al unor imagini obţinute cu ajutorul razelor X şi al unor simulări pe computer, informează bbc.co.uk.

De mulţi ani, specialiştii examinează anatomia craniului ciocănitorilor pentru a descoperi cum reuşesc să nu îşi rănească creierul.

Astfel, aceste păsări au un spaţiu subdural mic între creier şi craniu astfel încât acest organ nu are suficient spaţiu pentru a se mişca, aşa cum se întâmplă în cazul oamenilor. De asemenea, lungimea creierului din partea superioară în cea inferioară a craniului este mai mare decât cea din faţă în partea anterioară, deci forţa acţionată asupra craniului în urma impactului este preluată de o regiune mai mare a creierului.

Cercetătorii au descoperit trei factori care protejează creierul ciocănitorilor. Primul este hioidul - echivalentul mărului lui Adam uman -, un os foarte bine dezvoltat care porneşte din partea inferioară a ciocului, face o buclă prin nări, dedesubt şi în partea inferioară a craniului şi se opreşte la frunte. Hioidul acţionează ca o centură de siguranţă a creierului, mai ales după impactul iniţial.

Totodată, partea inferioară şi cea superioară a ciocului sunt inegale, la fel şi forţa transmisă de la vârful ciocului, iar această asimetrie uşurează greutatea aplicată asupra creierului.

De asemenea, structurile osoase spongioase plate din diferite puncte ale craniului ajută la distribuirea forţelor aplicate asupra craniului.

Ming Zhang, de la Universitatea Politehnică din Hong Kong, coordonatorul acestui studiu, a declarat că creierul ciocănitorilor este protejat de cei trei factori luaţi împreună şi nu de o singură trăsătură dintre acestea.

Cercetătorul a mai spus că sunt necesare mai multe studii privind această problemă interesantă, care ar putea ajuta la dezvoltarea unor echipamente de protecţie pentru oameni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici