Cu siguranţă, bărbaţii sunt primii pe listă atunci când vine vorba de un barbeque în aer liber, şi asta nu doar pentru plăcerea de a le demonstra consoartelor calităţile lor gastronomice excelente, ci şi pentru gustul nemaipomenit al frigăruilor care sfârâie de zor pe grătarul încins.
Şi pentru că suntem în plin sezon al ieşitului la iarbă verde iar grătarul este nelipsit din acest peisaj mioritic, trebuie să luăm aminte câteva strategii utile pentru ca preparatele ce le gătim să fie pe cât de gustoase, pe atât de sănătoase.
Temperaturile crescute, flacăra directă şi fumul – elemente specifice grătarului în aer liber, pot da naştere substanţelor cancerigene.
Mai exact, sunt generate hidrocarburi aromatice policiclice, compuşi care se formează în fumul rezultat din grăsimea ce se scurge din carne şi arde pe grătar, care se vor regăsi din plin în crusta de deasupra cărnii, şi amine heterociclice, care sunt produse în carne ca urmare a expunerii la temperaturi extreme.
Cu alte cuvinte, preparaţi carnea pe grătar la foc mic, chiar dacă durează mai mult şi evitaţi să o ardeţi.
Citeşte continuarea pe CSID.
Citeşte şi: Traian Bădulescu, consultant în turism: 250.000 de români petrec minivacanţa de 1 Mai în ţară şi 60.000 în alte ţări
Citeşte şi: Cât va costa podul suspendat de la Brăila, cel mai mare contract pentru un proiect de infrastructură atribuit în ultimii 27 de ani
Citeşte şi: Şoferii Uber vor putea fi amendaţi pentru transportul neautorizat de persoane, potrivit angajamentului pe care Executivul şi l-a luat faţă de taximetriştii protestatari
Citeşte şi: Oficial rus:Trump a declarat că soarta lui Assad nu este „un obstacol” pentru pace în Siria
Citeşte şi: Centenarul României moderne, reflectat de Mihai Tatulici în „Tezaurul gastronomiei româneşti”