Departament de excelenţă de chirurgie hepatică, inaugurat la Spitalul "Sfânta Maria" din Capitală

Spitalul Clinic "Sfânta Maria" a inaugurat, marţi, primul departament de chirurgie hepatică din Capitală, la Fundeni funcţionând în prezent un centru pentru rezecţie hepatică, în condiţiile în care, în ultimii 25 de ani, cancerul de colon a devenit a doua cauză de deces prin bolile oncologice.

626 afișări
Imaginea articolului Departament de excelenţă de chirurgie hepatică, inaugurat la Spitalul "Sfânta Maria" din Capitală

Departament de excelenţă de chirurgie hepatică, inaugurat la Spitalul "Sfânta Maria" din Capitală

Rezecţia hepatică se practică atât pentru tumorile hepatice, dar mai ales pentru diseminările metastatice în cazul tumorilor rectocolonice, a declarat managerul spitalului, prof. dr. Narcis Copcă.

Acesta a precizat că în ultimii ani s-a înregistrat o tendinţă de creştere a incidenţei în cancerul de colon din cauza toxicităţii unor alimente. Incidenţa a fost de peste patru ori mai mare în ultimii 25 de ani, cancerul de colon fiind a doua cauză de deces prin bolile oncologice, a precizat managerul. Rezecţia hepatică a metastazelor creşte mult speranţa de viaţă a pacienţilor.

"Ca intervenţie, rezecţia hepatică, pe lângă tehnicitatea deosebită, are nevoie de un suport tehnic special. Echipamentele din acest departament de excelenţă chirurgicală, în valoare de câteva sute de mii de euro, au fost achiziţionate de către Consiliul Local şi primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu", a precizat Narcis Copcă.

Intervenţiile vor fi realizate sub coordonarea conferenţiarului doctorul Ioan Câmpeanu. Colectivul va fi format din cinci chirurgi, scopul fiind realizarea a 125 de rezecţii pentru primul an de funcţionare şi creşterea cu 10-20% a intervenţiilor de acest tip în următorii ani.

"Pentru realizarea acestei clinici am discutat şi cu profesorul Irinel Popescu, directorul Centrului de Chirurgie şi Transplant Hepatic Fundeni. Până acum, Primăria Capitalei a alocat peste două milioane de euro Spitalului Clinic «Sfânta Maria», adică de la preluare şi până în prezent", a mai spus Narcis Copcă.

Conferenţiarul Ioan Câmpeanu a explicat că intervenţiile hepato-bilio-pancreatice nu pot fi realizate oriunde, fiind necesară o amenajare specială şi oameni pregătiţi pentru acest tip de intervenţii.

"Profesorul Irinel Popescu a fost de acord să realizăm aceste operaţii în Spitalul «Sfânta Maria». Frecvenţa cazurilor de cancer de colon şi rect este destul de ridicată, iar 50% fac metastază în ficat", a spus Câmpeanu.

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a precizat că realizarea unor astfel de secţii de top trebuie să devină o problemă cotidiană. "În pofida alocaţiilor bugetare reduse vom căuta soluţii pentru dotarea spitalelor pe care le-am preluat", a mai spus Oprescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici