Dozele parţiale sunt la fel de eficiente ca administrarea întregului vaccin

Administrarea doar a unei cincimi dintr-un vaccin împotriva meningitei este la fel de eficientă ca folosirea întregii doze din vaccinul respectiv, potrivit unui studiu publicat marţi în PLoS Neglected Tropical Diseases.

20 afișări
Imaginea articolului Dozele parţiale sunt la fel de eficiente ca administrarea întregului vaccin

Dozele parţiale sunt la fel de eficiente ca administrarea întregului vaccin (Imagine: Mediafax Foto)

Această descoperire le permite medicilor creşterea rezervelor de vaccinuri, mai ales în cazul epidemiilor din Africa.

Un studiu clinic efectuat în Uganda de Epicentre - ramura de cercetare a organizaţiei de caritate Medicins Sans Frontieres - a descoperit răspunsuri imunitare similare ale pacienţilor care au primit doze reduse cu ale celor care au primit doze întregi de vaccin Menomune, produs de compania farmaceutică Sanofi-Aventis.

Răspunsul organismului pacienţilor care au primit o cincime de doză, în faţa activităţii serului bacterial (SBA), a fost comparabil cu cel produs de pacienţii care au primit dozele întregi, în cazul a trei tipuri de bacterii vizate de acest vaccin, dar nu şi în cazul celei de-a patra bacterii.

Chiar dacă măsurarea diagnosticului imunitar de tipul IgG a fost mai scăzută în cazul dozelor parţiale, cercetătorii afirmă că protecţia pe termen scurt, necesară în timpul programelor de vaccinare în masă, este cel mai bine redată de SBA.

"Prin prisma stocurilor mici de vaccin meningococcal disponibile în Africa, folosirea doar a unei cincimi din dozele clasice poate fi considerată o soluţie viabilă pentru campaniile de vaccinare în masă", au declarat autorii studiului.

Epidemiile de meningită izbucnesc aproape în fiecare an în mare parte din Africa subsahariană, între Senegal şi Etiopia, formând ceea ce specialiştii au denumit "Centura meningitei".

Meningita produce inflamaţia scoarţei cerebrale şi a măduvei spinării, cauzând febră puternică, infectarea sângelui şi atacuri cerebrale, provocând decesul în 10% din cazuri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici