Elefanţii îşi pot avertiza "semenii" când sunt albine în apropiere

Zumzetul albinelor furioase îi determină pe elefanţi să producă un "mormăit" unic, care le anunţă pe celelalte pahiderme în legătură cu apropierea acestor insecte, potrivit unui studiu efectuat în Kenya.

39 afișări
Imaginea articolului Elefanţii îşi pot avertiza "semenii" când sunt albine în apropiere

Elefanţii îşi pot avertiza "semenii" când sunt albine în apropiere (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Elefanţii fug când aud zumzetul albinelor şi s-au adăpostit imediat după ce au auzit o înregistrare cu acel "mormăit" scos de ei, chiar în absenţa insectelor, au explicat autorii acestui studiu, coordonat de cercetătorii de la Universitatea Oxford şi de la organizaţiile Save The Elephants şi Disney's Animal Kingdom.

Elefanţii au reacţionat în mod diferit atunci când au auzit înregistrări cu "mormăitul" lor original, comparativ cu momentele în care cercetătorii au folosit o variantă cu sunetul desincronizat.

Acest "mormăit" ar putea fi folosit pentru "educarea" puilor de elefant, pentru ca aceştia să înveţe că se expun unor pericole atunci când se află în apropierea unui roi de albine, se afirmă în acest studiu, publicat în ediţia online a revistei PloS One.

Oamenii de ştiinţă vor încerca să determine dacă acest mormăit este folosit şi în alte situaţii primejdioase, provocate de alte specii decât albinele.

Studiile precedente au relevat faptul că elefanţii evită stupii de albine şi că instalarea unor stupi la marginile unei plantaţii este o soluţie eficientă pentru a îndepărta turmele de pahiderme, conducând astfel la limitarea pagubelor, adeseori considerabile, provocate culturilor agricole de aceste animale.

În ciuda pielii lor groase, elefanţii adulţi sunt vulnerabili la înţepăturile albinelor în zona din jurul ochilor sau în interiorul trompei. Pielea mai fină a puilor de elefanţi îi expune pe aceştia la un risc mortal atunci când sunt atacaţi de roiuri de albine.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici