Fructele şi legumele crude scad riscul genetic de maladii cardiace

Oamenii care sunt susceptibili din punct de vedere genetic să dezvolte maladii cardiace pot scădea acest risc printr-un consum mare de fructe şi legume crude, potrivit unui studiu publicat în PLOS Medicine.

1055 afișări
Imaginea articolului Fructele şi legumele crude scad riscul genetic de maladii cardiace

Fructele şi legumele crude scad riscul genetic de maladii cardiace (Imagine: Shutterstock)

Autorii acestui studiu spun că cinci porţii de fructe şi legume crude consumate zilnic pot reduce acţiunea negativă a variantelor unei gene de pe cromozomul 9 - care ar fi prezentă în organismul a circa o cincime dintre oamenii cu strămoşi europeni - vinovată de apariţia maladiilor cardiace.

Potrivit acestora, dietele alimentare sănătoase scad efectele acestei gene.

La acest studiu au participat 27.000 de persoane, din Europa, China şi America Latină.

Rezultatele studiului sugerează că persoanele cu risc genetic mare - purtătoare ale variantelor genei 9p21 - care au adoptat o dietă bogată în fructe şi legume crude au prezentat ulterior probabilităţi de a se îmbolnăvi de maladii cardiace similare cu cele ale persoanelor cu riscul genetic cel mai scăzut.

Această dietă ar trebui să includă fructe şi legume proaspete sau congelate, fructe uscate, precum stafide, curmale, smochine, fructe şi legume conservate, preparate pe bază de fructe şi legume precum supe, tocane, paste, sucuri din fructe şi legume, leguminoase (fasole boabe, linte, năut), informează bbc.co.uk.

Autorii studiului, cercetătorii de la McMaster University şi McGill University, din Canada, spun că încă nu au descoperit mecanismul prin care dieta bogată în fructe şi legume reduce efectele negative ale acestei gene.

"Relaţia dintre dietă şi gene este adesea foarte complicată şi încă nu avem multe răspunsuri, dar mesajul pare să fie simplu - o dietă bogată în fructe şi legume constituie o veste bună pentru sănătatea inimii noastre", au declarat autorii acestui studiu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici