Gazele cu efect de seră afectează viaţa din mediul subacvatic

Gazele cu efect de seră cresc nivelul acidităţii oceanelor, contribuind astfel la mărirea vitezei de propagare a sunetelor în apă şi perturbând comunicarea între mamiferele marine, potrivit unui studiu prezentat de International Fund for Animal Welfare (IFAW) la Roma.

244 afișări
Imaginea articolului Gazele cu efect de seră afectează viaţa din mediul subacvatic

Gazele cu efect de seră afectează viaţa din mediul subacvatic

Institutul de cercetări oceanologice afiliat bazei marine Aquarium Monterey Bay din California a măsurat nivelul acidităţii în apele oceanice. Cercetătorii au descoperit că un nivel ridicat al acidităţii are ca efect "o propagare pe o distanţă mai mare a sunetelor în apă", mai ales a sunetelor cu o frecvenţă joasă, folosite de mamiferele marine pentru a se localiza şi împerechea.

Capacitatea balenelor de a comunica între ele a fost redusă cu 90% într-un interval de 40 de ani, pe măsură ce "vacarmul" provocat de oameni în apele oceanice a crescut, a declarat Veronica Frank, unul din specialiştii IFAW.

"Creşterea acidităţii apei mărilor şi oceanelor este un fenomen nou, insolit şi perturbator pentru o serie întreagă de animale marine", a declarat Mark Simmonds, directorul ştiinţific al Societăţii pentru Conservarea Balenelor şi Delfinilor, cu ocazia celei de-a IX-a conferinţe a ţărilor membre semnatare ale Convenţiei ONU despre conservarea speciilor animale migratoare.

"Activităţile umane, precum transportul de mărfuri, exploatările petroliere sau sonarele navelor şi submarinelor militare, produc o adevărată «ceaţă acustică», care împiedică balenele să menţină relaţiile de grup sau chiar să se găsească între ele pentru a migra în zonele de hrană", a explicat Simmonds.

În cursul ultimilor 40 de ani, zgomotul din oceane s-a dublat la fiecare 10 ani, iar acest fenomen va creşte în intensitate, a afirmat Veronica Franks.

Cercetătorii vor propune celor 110 state aderente la această Convenţie ONU să adopte o rezoluţie pentru a reduce impactul zgomotului din oceane asupra speciilor marine mai vulnerabile, pentru a studia impactul asupra mediului al activităţilor submarine zgomotoase şi pentru a reduce folosirea sonarelor, atunci când acestea deranjează mamiferele marine.

Potrivit rezultatelor unui studiu efectuat de Programul Naţiunilor Unite pentru Mediu, zgomotul provocat de puternicele tunuri cu aer comprimat folosite în anumite cercetări submarine din domeniul seismologiei poate fi auzit până la o distanţă de 3.000 de kilometri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici