Gigantica Betelgeuse are în jurul ei un inel de gaze de mărimea sistemului solar

Steaua gigantică Betelgeuse, aflată în constelaţia Orion, are în jurul ei un inel de gaze a cărui mărime se apropie de cea a sistemului nostru solar, potrivit unor fotografii cu o rezoluţie foarte bună, care au fost prezentate miercuri de Observatorul astronomic din Paris.

987 afișări
Imaginea articolului Gigantica Betelgeuse are în jurul ei un inel de gaze de mărimea sistemului solar

Gigantica Betelgeuse are în jurul ei un inel de gaze de mărimea sistemului solar

Betelgeuse este o stea de 1.000 de ori mai mare decât Soarele şi dacă aceasta s-ar afla în centrul sistemului solar, s-ar întinde până la orbita planetei Jupiter, înglobând Mercur, Venus şi Terra.

Betelegeuse este una dintre cele mai cunoscute stele uriaşe roşii şi este a doua ca strălucire din constelaţia Orion.

Fiind de cinci mii de ori mai strălucitoare decât Soarele, această stea are o vechime de doar câteva milioane de ani, comparativ cu cei 4,5 miliarde de ani ai Soarelui. În ciuda "tinereţii" sale, sfârşitul acestei stele iminent: peste doar câteva mii de ani, Betelgeuse va exploda şi se va transforma astfel într-o supernovă, ce va putea fi văzută cu uşurinţă de pe Terra.

Astronomii de la Laboratorul de studii spaţiale şi instrumentare în astrofizică (LESIA) din cadrul Observatorului din Paris au obţinut cele mai detaliate imagini ale stelei Betelgeuse de până în prezent, cu ajutorul sistemului optic adaptabil al telescopului VLT al Organizaţiei europene pentru cercetare astronomică (ESO), amplasat în Chile.

"Optica adaptivă corectează cea mai mare parte a perturbaţiilor cauzate de atmosferă", au afirmat experţii Observatorului din Paris.

Pentru a pune în evidenţă inelul de gaze din jurul acestei stele, dar şi o imensă pată fierbinte de pe suprafaţa acesteia, astrofizicienii au utilizat o tehnică specială - "imagistică selectivă" -, ce constă în selectarea celor mai bune imagini dintre miile de fotografii realizate la intervale foarte scurte, care fixează astfel mai bine perturbaţiile atmosferice reziduale. Prin combinarea lor se obţine o imagine mai fină decât cea care ar rezulta dintr-o singură fotografie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici