Încercaţi să renunţaţi la fumat? Veţi avea nevoie de cinci ani şi şapte tentative pentru a reuşi

Fumătorul obişnuit are nevoie de cel puţin şapte tentative, efectuate pe parcursul a cinci ani, înainte de a reuşi să renunţe definitiv la fumat, potrivit unui studiu efectuat recent de cercetătorii britanici de la Universitatea din Lancaster, informează dailymail.co.uk.

160 afișări
Imaginea articolului Încercaţi să renunţaţi la fumat? Veţi avea nevoie de cinci ani şi şapte tentative pentru a reuşi

Încercaţi să renunţaţi la fumat? Veţi avea nevoie de cinci ani şi şapte tentative pentru a reuşi (Imagine: Viorel Dudau/Mediafax Foto)

Savanţii britanici au analizat comportamentul a peste 3.000 de fumători şi foşti fumători şi au descoperit că cei mai mulţi dintre aceştia au renunţat la fumat deoarece se temeau de efectele negative ale fumatului pe termen lung asupra stării lor de sănătate.

Printre celelalte motive frecvent invocate se numără faptul că fumatul este perceput ca un element negativ de către persoanele de sex opus cu care fumătorii şi-ar dori o relaţie, respiraţia neplăcută şi faptul că "fumătorii sunt judecaţi" într-un mod deloc agreabil de către nefumători.

Profesorul Cary Cooper de la Universitatea Lancaster, coordonatorul acestui studiu, a declarat: "Renunţarea la fumat reprezintă o perioadă foarte dificilă şi stresantă - în special în prima săptămână, când cele mai puternice simptome sunt nevoia acută de nicotină şi sevrajul".

"Pentru a trece cu bine peste acea primă săptămână, ar fi indicat să aveţi un prieten nefumător, cineva care să vă susţină şi să vă încurajeze atunci când doriţi să vă reapucaţi de fumat. În plus, anumite momente ale zile pot fi mai dificil de suportat în comparaţie cu altele şi v-ar fi de folos dacă v-aţi menţine mereu ocupat. Încercaţi să vă descoperiţi pasiuni noi sau să faceţi sport, pentru a nu vă mai gândi la faptul că tânjiţi după o ţigară. Ar fi indicat să alcătuiţi şi o listă cu motivele pentru care doriţi să renunţaţi la fumat şi să vă gândiţi la propria persoană mai degrabă ca la un nefumător decât ca la un fost fumător", a adăugat specialistul britanic.

Studiul a scos în evidenţă faptul că cei mai mulţi dintre fumători au renunţat la fumat atunci când au început să se îngrijoreze pentru propria sănătate.

În plus, cei mai mulţi dintre fumători cred că sunt "judecaţi mult mai aspru" de către cei din jur, după ce au început să fumeze, în comparaţie cu perioada în care erau nefumători.

Peste jumătate dintre fumătorii intervievaţi au declarat că acest viciu îi face să se simtă ruşinaţi şi nesiguri pe ei.

Studiul, comandat de brandul Nicorette, a relevat faptul că fumătorii care au renunţat la fumat în seara de Revelion au reînceput să fumeze în următoarele zece zile.

Aproape toţi fumătorii care au renunţat la fumat au declarat că prima săptămână a fost cea mai grea perioadă din viaţa lor, fiind mult mai dificilă decât trecerea printr-un divorţ sau planificarea unei nunţi.

Vârsta medie la care majoritatea fumătorilor renunţă la tutun este de 27 de ani şi, potrivit acestui studiu, un fost fumător are nevoie, în medie, de circa trei luni pentru a începe să se considere un fost fumător.

Aproape 50% dintre persoanele intervievate au mărturisit că s-au îngrăşat după ce au renunţat la fumat şi 20% dintre participanţi au precizat că, în cazul lor, creşterea în greutate a fost considerabilă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici