Jongleriile stimulează activitatea cerebrală

Activităţiile complexe de coordonare precum jongleriile produc modificări semnificative în structura creierului, stimulând activitatea cerebrală, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii britanici, informează bbc.co.uk.

52 afișări
Imaginea articolului Jongleriile stimulează activitatea cerebrală

Jongleriile stimulează activitatea cerebrală (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Potrivit cercetătorilor de la Universitatea Oxford, al căror studiu a fost publicat în revista Nature Neuroscience, jongleriile determină o creştere cu 5% a materiei albe din creier, considerată o adevărată "reţea de cablare" între diversele zone cerebrale.

Persoanele care au participat la acest studiu s-au antrenat timp de şase săptămâni, iar creierele lor au fost scanate atât înainte, cât şi după aceste teste.

Cercetătorii consideră că dacă sunt practicate pe termen lung, aceste exerciţii pot conduce la descoperirea unui tratament împotriva mai multor maladii, precum scleroza multiplă.

Oamenii de ştiinţă de la departamentul Clinical Neurology din cadrul Universităţii Oxford au folosit tehnica de imagistică cu rezonanţă magnetică (MRI), care măsoară mişcarea moleculelor de apă în interiorul ţesuturilor cerebrale.

Semnalele transmise se modifică în funcţie de numărul centrilor şi fibrelor nervoase din zonele cerebrale scanate şi de cât de strâns sunt acestea conectate între ele.

Modificările de la nivelul materiei cenuşii, zona din creier în care au loc procesarea şi analiza informaţiilor, au fost evidenţiate prin studii precedente, însă oamenii de ştiinţă nu au reuşit, până la acest studiu, să demonstreze capacitatea de stimulare şi de creştere a materiei albe.

La acest studiu au participat 24 de tineri adulţi, cu o bună stare de sănătate. Niciunul dintre ei nu ştia să facă jonglerii înainte de începerea studiului. Ei au fost împărţiţi în două grupuri. Voluntarii din primul grup au primit lecţii săptămânale de jonglerie, timp de şase săptămâni, fiind rugaţi să exerseze 30 de minute în fiecare zi. Ceilalţi 12 voluntari au alcătuit grupul de control şi nu au urmat acest regim de antrenament. După antrement, cei 12 voluntari din primul grup au putut să efectueze cel puţin două cicluri complete de jonglerie cu trei mingi.

Voluntarii din ambele grupuri au fost testaţi prin tehnica MRI atât înainte, cât şi după şedinţele de antrenament. După şase săptămâni, oamenii de ştiinţă au constatat la voluntarii din primul grup o creştere cu 5% a materiei albe, într-o secţiune din spatele creierului, denumită "sulcus intraparietal". Această zonă conţine o serie de nervi care îi fac pe oameni să reacţioneze atunci când se întind să prindă diverse obiecte ce apar în câmpul vederii periferice.

A existat o mare variaţie în ceea ce priveşte abilitatea voluntarilor de a jongla, însă în cazul tuturor a fost evidenţiată o creştere a materiei albe.

Cercetătorii de la Oxford speră ca studiile viitoare să poată determina dacă aceste rezultate se vor reflecta în numărul fibrelor nervoase cerebrale sau în creşterea grosimii tecilor de mielină care înconjoară neuronii. Ei speră, totodată, să descopere în curând aplicaţii clinice pentru această descoperire, precum noi tratamente eficiente împotriva unor maladii neurologice grave, precum scleroza multiplă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici