Lipsa somnului anulează beneficiile exerciţiilor fizice pentru creier - studiu

Într-un nou studiu, cercetătorii au descoperit că persoanele cu o activitate fizică mai frecventă şi de intensitate mai mare, care dormeau în medie mai puţin de şase ore pe noapte, aveau un declin cognitiv.

2630 afișări
Imaginea articolului Lipsa somnului anulează beneficiile exerciţiilor fizice pentru creier - studiu

Lipsa somnului anulează beneficiile exerciţiilor fizice pentru creier - studiu

Unul dintre cele mai importante moduri de a vă menţine corpul sănătos este prin exerciţii fizice - s-a demonstrat că ajută la prevenirea bolilor cronice, la prelungirea vieţii, la evitarea demenţei, la încetinirea declinului cognitiv şi multe altele.

Cu toate acestea, orele de somn pe care le dormiţi pot fi la fel de importante - cel puţin în ceea ce priveşte beneficiile exerciţiilor fizice şi modul în care funcţionează creierul pe măsură ce îmbătrâniţi.
 
Într-un nou studiu, cercetătorii au descoperit că persoanele cu o activitate fizică mai frecventă şi de intensitate mai mare, care dormeau în medie mai puţin de şase ore pe noapte, aveau un declin cognitiv general mai rapid decât persoanele cu somn scurt care făceau exerciţii fizice mai rar.
 
"Studiul nostru sugerează că ar putea fi necesar să dormim suficient pentru a obţine toate beneficiile cognitive ale activităţii fizice", a declarat autorul principal, Dr. Mikaela Bloomberg, cercetător la Institutul de Epidemiologie şi Asistenţă Medicală de la University College London.
 
Cercetătorii au urmărit timp de peste 10 ani aproape 9.000 de adulţi care au făcut parte din English Longitudinal Study of Ageing, un studiu longitudinal asupra persoanelor de peste 50 de ani finanţat de guvernul britanic şi de Institutul Naţional de Îmbătrânire din SUA. Pe lângă un bilanţ iniţial, participanţii trec printr-un interviu de monitorizare şi teste cognitive la fiecare doi ani, relatează CNN.
 
Bazându-se pe dovezile din cercetările anterioare, noul studiu a constatat că persoanele care aveau niveluri mai ridicate de activitate fizică şi care, de asemenea, dormeau între şase şi opt ore pe noapte aveau o funcţie cognitivă mai bună pe măsură ce îmbătrâneau.
 
Concomitent, faptul de a fi mai puţin activ din punct de vedere fizic şi de a dormi prost au fost asociate în mod independent cu o performanţă cognitivă mai slabă în timp. În plus, dormitul mai puţin de şase ore pe noapte a fost asociat cu o rată mai rapidă de declin cognitiv în timp.
 
La sfârşitul celor 10 ani, persoanele foarte active, în vârstă de 50 şi 60 de ani, care dormeau în medie mai puţin de şase ore pe noapte, au pierdut avantajul oferit de exerciţiile fizice - au declinat mai rapid şi au avut aceleaşi niveluri cognitive ca şi persoanele care nu au făcut exerciţii fizice.
 
"Am fost surprinşi de faptul că o activitate fizică regulată ar putea să nu fie întotdeauna suficientă pentru a contracara efectele pe termen lung ale lipsei de somn asupra sănătăţii cognitive", a declarat Bloomberg.
 
În plus, persoanele cu somn scurt, active din punct de vedere fizic, cu vârste cuprinse între 50 şi 60 de ani, au înregistrat un declin cognitiv mai rapid în comparaţie cu cei care dorm mai bine - dar numai până la o anumită vârstă. La persoanele cu vârsta de 70 de ani şi peste, beneficiile exerciţiilor fizice asupra creierului s-au menţinut, în ciuda somnului scurt.
 
"Până la vârsta de 70 de ani, beneficiul cognitiv asociat cu o activitate fizică mai mare s-a menţinut pe parcursul perioadei de urmărire de 10 ani", au declarat autorii.
 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici