Medicii au descoperit cum pot opri răspândirea cancerului la creier în fazele terminale

Medicii britanici au descoperit un mod de a opri răspândirea cancerului la creier în fazele terminale, prin identificarea proteinelor care determină hrănirea celulelor canceroase, numite integrine, informează BBC News.

108 afișări
Imaginea articolului Medicii au descoperit cum pot opri răspândirea cancerului la creier în fazele terminale

Medicii au descoperit cum pot opri răspândirea cancerului la creier în fazele terminale (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

O echipă de cercetători britanici de la Universitatea Oxford a descoperit că celule canceroase deturnează vasele de sânge care irigă creierul pentru a se hrăni din ele. Cheia acestui mecanism este o proteină de la suprafaţa celulelor canceroase numită integrin, care permite ancorarea acestora de vasele de sânge.

Medicamentele care inhibă această proteină pot stopa răspândirea cancerului în organism.

O cincime dintre pacienţii care suferă de cancer sunt expuşi riscului răspândirii cancerului la creier. Metastazele la creier sunt cele mai comune forme de tumori maligne ale sistemului nervos central, depăşind de zece ori numărul acelora care au originea în creier.

Odată ce cancerul a ajuns la creier, previziunile nu sunt pozitive, chiar cu doza maximă de tratament, durata medie de supravieţuire fiind de nouă luni.

Anterior acestei descoperiri se credea că celulele tumorale cresc peste celulele care alcătuiesc materia albă şi cenuşie a creierului - neuronii şi celulele gliale.

Dar echipa coordonată de doctorul Shawn Carbonell a descoperit că celulele canceroase metastazice încep să crească în 95% de cazuri pe vasele de sânge şi nu pe celulele nervoase. Prin stoparea integrinelor, celulele canceroase sunt împiedicate să se ancoreze de vasele de creştere şi să crească.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici