Medicul oncolog Maurice Tubiana, un pionier al radioterapiei, a murit la vârsta de 93 de ani

Medicul oncolog Maurice Tubiana, promotor al radioterapiei, specialist în radiologie şi radiobiologie de talie mondială, a murit marţi la Paris la vârsta de 93 de ani, a anunţat Academia de medicină din Franţa.

177 afișări

Medic şi fizician, Maurice Tubiana a coordonat Centrul anticancer al Institutului Gustave-Roussy din Paris. A fost un pionier al radioterapiei, promovând utilizarea în scopuri medicale a izotopilor radioactivi, atât pentru diagnosticare şi investigaţii clinice, cât şi pentru terapia în sine.

Un ultim omagiu oficial va fi adus vineri, într-o ceremonie militară în curtea Domului Invalizilor din Paris, acestui fost membru al Rezistenţei franceze din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, decorat cu Marea Cruce a Legiunii de Onoare, cu Crucea de Război 39-45 şi cu Medalia Evadaţilor.

Născut pe 25 martie 1920, la Constantine, în Algeria, doctor în medicină şi licenţiat în fizică, Maurice Tubiana, care a absolvit şi cursurile Universităţii Berkeley din California, s-a angajat ca medic intern la Assistance Publique - Hôpitaux de Paris în 1946.

Devenit profesor de fizică medicală în 1952, radiolog la Assistance Publique - Hôpitaux de Paris în 1958 şi profesor la Facultatea de Medicină din Paris din 1963 până în 1989, Maurice Tubiana a avut o carieră neîntreruptă în domeniul medical, lucrând în principal la Institutul Gustave-Roussy.

Odată cu primirea în 1981 a Gray Medal, cea mai înaltă recompensă internaţională în domeniul radiobiologiei, profesorul Tubiana a devenit celebru pe plan internaţional. În 1991 a primit o altă distincţie importantă, premiul Pezcoller, pentru întreaga carieră.

A fost, totodată, membru în comitetul central al Ligii pentru drepturile omului şi ale cetăţeanului.

Alături de câteva sute de articole ştiinţifice, profesorul Tubiana a publicat mai multe cărţi pentru publicul larg, precum "Le Refus du réel" (1977), "La lumière dans l'ombre" (1991), "Le Bien-vieillir" (2003) şi "N'oublions pas demain. Mémoires" (2007).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici