- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- BUCUREŞTI, (10.12.2015, 23:27)
- Elvira Gheorghita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Facem România Bine
- Ieși pe plus
- Video
Mortalitatea prin cancer la sân în România - 36%. Asociaţiile de pacienţi cer program de screening
Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer cere implementarea de urgenţă a unui program naţional de screening pentru cancerul de sân, arătând că mortalitatea cauzată de boală este de 36%, peste media mondială, iar 83,7% dintre femeile din mediul rural nu au făcut niciodată un control preventiv.
1784 afișări

Mortalitatea prin cancer la sân în România - 36%. Asociaţiile de pacienţi cer program de screening (Imagine: Shutterstock)
Majoritatea femeilor depistate cu modificări ale sânilor în cadrul Campaniei “Nu am făcut destul” au peste 40 de ani, dar 30% au până-n 30 de ani, a declarat preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, Cezar Irimia, la încheierea ediţiei din 2015 a campaniei, desfăşurate în perioada octombrie-decembrie, în şapte judeţe, respectiv: Dolj, Giurgiu, Ilfov, Dâmboviţa, Călăraşi, Ialomiţa şi Buzău.
Dintre femeile examinate, 8,5% au fost identificate cu probleme ale sânilor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Premierul Nicolae Ciucă va demisiona săptămâna viitoare, indiferent de greva profesorilor
-
Contraofensiva ucraineană, ziua 2 - Vladimir Putin: "Contraofensiva ucraineană a început!" / Zelenski: "se duc bătălii în Doneţk"/ Trupele ucrainene avansează spre Bakhmut/ Tancurile avariate sunt reparate într-un atelier secret
-
Războiul din Ucraina, ziua 106, anul 2. Mult-aşteptata contraofensivă a Ucrainei este în defăşurare: o recunoaşte şi Putin / Primele informaţii despre obiectivele ofensivei
-
Este Leopard-2 un tanc slab? Comparaţii cu M1 Abrams
"Dintre cele 1.025 de femei, 87 au fost depistate cu diverse probleme ale sânilor, ceea ce înseamnă un procent de 8,5% din numărul total al persoanelor care s-au prezentat la controlul medical. Din observaţiile medicilor, cele mai frecvente modificări ale sânilor sunt legate de prezenţa formaţiunilor palpabile, fixe, de diferite dimensiuni, retractarea mameloanelor, durere la palpare, secreţii mamelonare. Mai îngrijorător este faptul că 83,7% dintre femeile care au venit la control nu îşi făcuseră anterior niciun control medical al sânilor. Mai mult decât atât, 88% dintre femeile din mediul rural care au participat la caravană nu făcuseră niciodată o ecografie mamară sau mamografie", a mai spus Irimia.
În cadrul campaniei, în ultimii doi ani, au fost testate un număr total de 2.027 femei din 11 judeţe.
O pondere de 36 la sută dintre româncele diagnosticate cu cancer la sân mor, media europeană fiind de 29 la sută, iar cea mondială de 31 la sută.
”Dacă ar fi să apelez la strategii de comunicare, aş îndrăzni să folosesc un slogan ”prezidenţial”: Da, putem! Putem fără îndoială şi trebuie să implementăm cât mai curând un program naţional de screening mamar. Autopalparea este la îndemână, iar mamografia şi ecografia mamară sunt proceduri investigaţionale disponibile şi uşor de efectuat. Trebuie să lăsăm pudoarea deoparte şi să învăţăm că orice, subliniez, orice modificare a sânului trebuie să te îndrume către medic. De asemenea, trebuie să înţelegem că un cancer nu înseamnă automat un destin implacabil şi că stadiul în care se depistează boala este esenţial pentru evoluţia ulterioară. Un cancer mamar incipient (tumoră infraclinică sau tumoră palpabilă cu dimensiuni până în 2 cm) este un cancer curabil. Deci...putem!”, a declarat medicul oncolog Cătălin Costovici.


Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.



PROSPORT.RO

CANCAN.RO


ULTIMA ORǍ
vezi mai multe