Mumii egiptene vechi de 4.000 de ani, descoperite lângă piramida din Lahun

Arheologii au descoperit mai multe mumii ale unor faraoni, depozitate în sarcofage pictate în culori vii, în apropiere de piramida Lahun din Egipt.

5489 afișări
Imaginea articolului Mumii egiptene vechi de 4.000 de ani, descoperite lângă piramida din Lahun

Mumii egiptene vechi de 4.000 de ani, descoperite lângă piramida din Lahun (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Mumiile au fost descoperite în zona deşertică muntoasă, acoperită cu nisip, din jurul piramidei din Lahun, construită de Sesostris al II-lea, din cea de-a 12-a dinastie de faraoni, care a domnit în urmă cu 4.000 de ani.

Primele săpături în jurul acestei piramide au fost efectuate în urmă cu mai bine de un secol.

"Mormintele erau cioplite în piatră şi diferă între ele prin arhitectură", a declarat arheologul Abdul Rahman Al-Ayedi, coordonatorul săpăturilor la situl arheologic.

În acelaşi sit, arheologii au descoperit mai multe cranii aşezate în partea înaltă a mormintelor, iar sarcofagele prezentau imagini ale ocupanţilor lor, din care unele erau pictate în nuanţe vii de verde, roşu şi alb.

Abdul Rahman Al-Ayedi consideră că aceste morminte din apropiere de Fayoum, la 60 de kilometri la sud de Cairo, le oferă specialiştilor o imagine despre dezvoltarea arhitecturii funerare a egiptenilor şi despre tradiţiile lor, din timpul Regatului Mijlociu al Egiptului şi până în perioada romană.

GALERIE FOTO

Unele dintre sarcofage erau amplasate în partea superioară a mormintelor şi datează din perioadele timpurii. În această zonă, arheologii au descoperit 30 de mumii foarte bine conservate. Sarcofagele lor erau decorate cu inscripţii ce conţineau rugăciuni în favoarea persoanei decedate.

Arheologii au descoperit intrarea principală în piramidă ascunsă într-unul dintre pereţii unei fântâni adânci de 16 metri. În interiorul mormintelor, ei au găsit vase de ceramică destinate depozitării diverselor obiecte funerare.

Egiptul, a cărui economie se bazează pe turism, a făcut o serie de descoperiri importante în 2009. Printre acestea se numără o mumie rară, descoperită intactă, în luna februarie, într-un sarcofag sigilat, găsit în apropierea celei mai vechi piramide din lume, Saqqara, din apropiere de Cairo.

Arheologii egipteni au anunţat recent că vor începe în curând săpăturile pentru identificarea mormântului reginei egiptene Cleopatra şi al iubitului ei, Marc Antoniu, pe coasta nordică a Egiptului. Mormântul Cleopatrei ar constitui una dintre cele mai mari descoperiri arheologice din Egipt de la mormântul lui Tutankhamon, care a fost găsit în 1922, de britanicul Howard Carter.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici