NASA va lansa un nou vehicul pe Marte

NASA a anunţat că îşi va continua programul de pregătire a următoarei misiuni pe Marte, ce presupune lansarea, în 2009, a vehiculului Mars Science Laboratory, dar admite că va avea nevoie de fonduri suplimentare, potrivit declaraţiilor directorului Agenţiei Spaţiale Americane, citat de BBC.

83 afișări
Imaginea articolului NASA va lansa un nou vehicul pe Marte

NASA va lansa un nou vehicul pe Marte (Imagine: www.bbc.co.uk)

Potrivit sursei citate, Mars Science Laboratory (MSL) va fi cel mai mare vehicul spaţial care s-a construit până în prezent - de mărimea unei maşini mici - şi va explora suprafaţa planetei Marte pentru cel puţin un an.

Inginerii constructori ai acestui vehicul se confruntă cu multe probleme în prezent, printre care puterea motorului care să propulseze MSL pe suprafaţa marţiană.

Bugetul iniţial al acestei misiuni, de 1,6 miliarde de dolari, a fost deja depăşit, ajungându-se în prezent la suma de 1,9 miliarde de dolari.

Reprezentanţii NASA au declarat că nu cunosc, deocamdată, valoarea fondurilor suplimentare necesare, dar că vor cere sprijinul Congresului american şi vor realoca propriile resurse financiare, atrase din celelalte misiuni ale Agenţiei Spaţiale Americane.

"Din cauza greutăţii şi mărimii MSL, motoarele care îi vor propulsa roţile şi braţul robotizat de lucru sunt foarte complexe şi dificil de fabricat", a declarat Doug McCuistion, directorul Programului de explorare a planetei Marte din cadrul NASA. "Lipsa acestor elemente pune o presiune mare asupra programului nostru de lansare", a adăugat McCuistion.

MSL este un vehicul "inteligent", care va fi lansat pe suprafaţa planetei roşii cu ajutorul unei rachete Skycrane.

Cu o lungime de trei metri şi o greutate de 850 de kilograme, MSL este prea mare pentru a putea fi lansat folosind o paraşută şi mai mulţi saci de amortizare, aşa cum s-a procedat pentru celelalte misiuni recente de pe Marte.

Vehiculul va fi echipat cu o mică baterie cu energie nucleară, care îi va permite să funcţioneze timp de cel puţin un an pe Marte. MSL va efectua teste biologice şi va continua programul geologic aflat în desfăşurare, deschizând astfel calea pentru o viitoare misiune, care va avea ca scop colectarea de roci marţiene care să fie analizate pe Pământ.

Misiunile de pe Marte pot fi lansate numai atunci când Pământul şi Marte sunt aliniate într-un anumit fel, iar cea mai bună aliniere apare o dată la doi ani.

Dacă MSL ratează lansarea din 2009, cercetătorii vor avea de aşteptat un interval de timp destul de mare până la următoarea posibilă lansare.

Lansarea MSL este programată pentru intervalul 15 septembrie - 4 octombrie 2009, iar vehiculul ar urma să ajungă pe suprafaţa marţiană în perioada 10 iulie - 14 septembrie 2010.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici