O atmosferă mai puţin poluată creşte speranţa de viaţă a oamenilor

Îmbunătăţirea calităţii aerului a permis creşterea speranţei de viaţă a locuitorilor din 51 de oraşe americane cu aproximativ cinci luni, într-un interval de 20 de ani, potrivit unui studiu publicat, joi, în New England Journal of Medicine.

14 afișări
Imaginea articolului O atmosferă mai puţin poluată creşte speranţa de viaţă a oamenilor

O atmosferă mai puţin poluată creşte speranţa de viaţă a oamenilor

Conform datelor prezentate de cercetătorii universităţii Brigham Young şi de la Harvard School of Public Health, speranţa de viaţă medie a locuitorilor celor 51 de oraşe americane a crescut cu aproape trei ani, între 1980 şi 2000, din care cinci luni s-ar datora unei atmosfere mai puţin poluate.

"O astfel de creştere a speranţei de viaţă, cauzată de o diminuare a poluării, este remarcabilă", a declarat Arden Pope, epidemilog în cadrul universităţii Brigham, principalul autor al acestui studiu.

Cercetătorii au comparat modificările nivelului de poluare al aerului din aceste oraşe, între 1980 şi 2000, şi evoluţia speranţei de viaţă a locuitorilor în aceeaşi perioadă.

Ei au aplicat modele statistice care iau în calcul şi alţi factori ce ar putea interveni asupra speranţei de viaţă, precum veniturile, pregătirea profesională, migraţia populaţiei, demografia şi fumatul.

În cele mai poluate oraşe de la începutul anilor '80, care au fost implicate ulterior în programe masive de depoluare a atmosferei, speranţa de viaţă medie a locuitorilor lor a crescut cu 10 luni.

În medie, locuitorii celor 51 de oraşe au trăit cu 2,72 ani mai mult în 2000, din care cinci luni, reprezentând 15% din această perioadă, se datorează în mod direct reducerii poluării.

Alte studii susţin că prelungirea duratei de viaţă se datorează diminuării frecvenţei maladiilor cardiovasculare şi cardiopulmonare, de multe ori asociate cu poluarea.

Pentru o reducere de 10 micrograme de particule poluante dintr-un metru cub de aer dintr-un oraş, speranţa de viaţă medie a locuitorilor creşte cu peste şapte luni, se afirmă într-un alt studiu recent.

În perioada anilor '80-'90, nivelul mediu de particule în suspensie a scăzut de la 21 la 14 micrograme pe metru cub.

Acest studiu a fost finanţat în special de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) şi Environnemental Protection Agency (EPA).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici