Obezitatea contribuie la apariţia demenţei

Obezitatea a fost asociată cu un volum mai mic al creierului, potrivit unui studiu publicat joi, care indică, totodată, o creştere a riscului de demenţă la bătrâneţe pentru persoanele de vârstă mijlocie, în general sănătoase, dar care au o circumferinţă a taliei mare.

58 afișări
Imaginea articolului Obezitatea contribuie la apariţia demenţei

Obezitatea contribuie la apariţia demenţei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cercetătorii au examinat un eşantion de 733 de persoane cu vârsta medie de 60 de ani, din care 70% erau femei. Medicii au calculat IMC-ul (indicele de masă corporală - greutatea împărţită la pătratul înălţimii), circumferinţa bustului, raportul dintre circumferinţa bustului şi cea a coapselor şi nivelul de ţesut adipos abdominal.

Oamenii de ştiinţă au determinat, totodată, volumul total al creierului cu ajutorul RMN-ului (imagistică prin rezonanţă magnetică) şi densitatea materiei albe cerebrale care conţine fascicule de fibre nervoase.

"Rezultatele noastre confirmă asocierea tot mai strânsă între IMC şi scăderea volumului creierului la subiecţii de vârsta a doua şi a treia, monitorizaţi anterior în cadrul unui grup de mai puţin de 300 de persoane", a declarat medicul Sudha Seshadri de la Universitatea Boston din USA, unul dintre coordonatorii acestui studiu, publicat în ediţia online a publicaţiei Annals of Neurology.

"Aceste date indică o legătură şi mai puternică între obezitate, în special între excesul de grăsime din intestine, şi riscul crescut de apariţie a demenţei şi a maladiei Alzheimer", a adăugat Sudha Seshadri.

Rezultatele acestui studiu care evidenţiază asocierea dintre obezitate şi senilitate ar putea conduce la elaborarea unor strategii promiţătoare de prevenţie.

Potrivit unui raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), publicat în 2005, peste 24 de milioane de persoane suferă pe plan mondial de o formă sau alta de senilitate, iar în fiecare an sunt diagnosticate 4,6 milioane de cazuri noi.

Pacienţii atinşi de demenţă suferă în special din cauza scăderii memoriei pe termen scurt şi lung şi întâmpină dificultăţi în exprimare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici