(P) Criza medicamentelor: Peste 400 de farmacişti cer suspendarea exportului de medicamente prescrise în cadrul programelor naţionale de sănătate

Asociaţia Farmaciilor cu Depozite Farmaceutice Mici şi Mijlocii (AFDFMM) solicită public Ministerului Sănătăţii exinderea demersurilor de suspendare a exportului paralel de vaccinuri la toate medicamentele prescrise în cadrul programelor naţionale de sănătate.

2059 afișări
Imaginea articolului (P) Criza medicamentelor: Peste 400 de farmacişti cer suspendarea exportului de medicamente prescrise în cadrul programelor naţionale de sănătate

(P) Criza medicamentelor: Peste 400 de farmacişti cer suspendarea exportului de medicamente prescrise în cadrul programelor naţionale de sănătate

În acest fel, consideră cei peste 400 de farmacişti independenţi cu depozite mici şi mijlocii, pacienţii români vor beneficia din nou de medicamentele de care au nevoie, multe dintre ele exportate în prezent de marii distribuitori, singurii care au voie să facă acest lucru. 

Notificările de pe site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului arată exporturi de sute şi mii de cutii de medicamente absolut necesare pacienţilor din România – iată o selecţie:

De altfel, situaţia vaccinurilor exportate în condiţiile lipsei de pe rafturile farmaciilor din România a fost prezentată recent de Ziarul Financiar, care a arătat cum un mare producător de vaccinuri a vândut în primele trei luni ale acestui an mai mult decât dublul vânzărilor din tot anul trecut, însemnând că vaccinurile au luat drumul exportului paralel.

„În ultimele zile, am observat cu stupoare cum dezbaterea publică a fost mutată de la aceste probleme reale spre modificarea legislativă privind deţinerea depozitelor de către farmacii, în condiţiile în care criza medicamentelor a atins apogeul în 2017, tocmai de când farmaciile nu mai au dreptul de a opera şi depozite!
Este clar că prin decizia de săptămâna trecută a Camerei Deputaţilor au fost deranjate interesele marilor distribuitori, care nu-şi doresc concurenţa farmaciştilor independenţi. Este o falsă temă de dezbatere şi precizez cât se poate de clar: farmaciile nu pot face export de medicamente, doar distributorii pot face acest lucru”, a declarat avocatul Liviu Stancu, reprezentant al Asociaţiei Farmaciilor cu Depozite Farmaceutice Mici şi Mijlocii.

Miercurea trecută, Camera Deputaţilor a adoptat un proiect de lege care le permite societăţilor farmaceutice să desfăşoare şi activităţi de vânzare angro, prin intermediul depozitelor integrate autorizate de Agenţia Naţională a Medicamentului în conformitate cu legislaţia europeană. Un element mai puţin cunoscut opiniei publice este faptul că această prevedere a fost valabilă şi în trecut, în ultimii 20 de ani, ea fiind restricţionată doar de la 1 ianuarie 2017. De ea au beneficiat peste 400 de farmacişti, cetăţeni români (antreprenori ai pieţei farma) care şi-au dezvoltat depozite mici şi mijlocii, ajungând la o cotă de piaţă cumulată de aproape 15% şi contribuind decisiv la buna aprovizionare a farmaciilor, în beneficiul populaţiei. 

De altfel, problemele mari cu distribuţia medicamentelor au început tocmai din ianuarie 2017, de când depozitele farmaceutice independente nu au mai putut avea autorizaţie de distribuţie angro. Din luna martie, Agenţia Naţională a Medicamentului publică pe site notificările de exporturi de medicamente ale distribuitorilor, iar datele sunt cât se poate de limpezi: sute şi mii de cutii de medicamente pentru tratamentul bolnavilor din România se exportă, în condiţiile în care se găsesc tot mai greu în farmacii.

Mii de doze de vaccin au luat şi ele, în ultimele săptămâni, drumul exportului, creând o criză fără precedent în campania de imunizare a copiilor. Pentru a gestiona această criză, Ministerul Sănătăţii a anunţat că a început procedurile pentru suspendarea exportului paralel de vaccinuri.
Asociaţia Farmaciilor cu Depozite Farmaceutice Mici şi Mijlocii solicită extinderea acestor proceduri la nivelul medicamentelor din programele naţionale de sănătate, pentru rezolvarea integrală a crizei de medicamente şi pentru ca pacienţii români să poată beneficia fără restricţii de tratamentul necesar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici