Păsările îşi dau seama când cântă fals

Neurobiologii de la Universitatea din Zurich au descoperit că păsările pot să îşi asculte propriile triluri şi să le compare cu cele ale "maestrului" care le-a învăţat să cânte, cel mai adesea acesta fiind tatăl lor, potrivit studiului publicat în revista Nature, informează swissinfo.ch.

532 afișări
Imaginea articolului Păsările îşi dau seama când cântă fals

Păsările îşi dau seama când cântă fals (Imagine: www.swissinfo.ch)

Cintezele sunt capabile să anticipeze notele pe care trebuie să le cânte chiar înainte de a le cânta în mod efectiv.

Această descoperire are implicaţii asupra felului în care oamenii învaţă limbajul, confirmă Richard Hahnloser, profesor în neuroinformatică şi principalul autor al studiului.

În regnul animal, exemplul speciilor sau indivizilor care învaţă să scoată sunete graţie învăţămintelor predate de alte specii sau alte exemplare reprezintă o raritate.

În afară de oameni, acest proces de învăţare este întâlnit doar la balene, delfini, lilieci şi păsări.

Goeg Keller, un colaborator al profesorului Hahnloser a implantat electrozi minusculi în creierul cintezelor vărgate şi în acest fel cei doi cercetători au putut să măsoare impulsurile electrice care trec prin anumite zone neuronale în momentul în care aceste păsări încep să cânte.

Rezultatele au fost surprinzătoare: neuronii mobilizaţi nu sunt aceiaşi atunci când păsările ascultă trilurile altor păsări faţă de neuronii activaţi în momentul în care ele cântă singure.

Creierele păsărilor dispun de un fel de "partitură" de referinţă şi de neuroni specifici care pot să detecteze diferenţele între sunete.

Masculii din specia cintezelor vărgate cântă arii foarte complexe, pe care le perfecţionează cu ajutorul exemplarelor mai în vârstă şi deci mai experimentate.

Cântecele adulţilor sunt sofisticate, iar cele ale exemplarelor tinere seamănă cu gângurelile copiilor.

Cântecul este foarte important în lumea păsărilor, deoarece de calitatea acestuia determină femelele să decidă de cine să se lase seduse.

Dacă femele consideră că un cântec nu este suficient de "sexy", atunci ele zboară în altă parte, căutând o altă pereche, a explicat Sarah Woolley, profesor de ştiinţe comportamentale în cadrul Universităţii Columbia (SUA).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici