Patru ani de Covid-19: Ce ne dezvăluie cercetătorii?

  • Cercetătorii analizează modul în care factorii imuni şi genetici influenţează reacţiile individuale la Covid-19.
  • De la aerosoli la particule mai mici, înţelegerea răspândirii Covid-19 în aer şi pe suprafeţe.
  • De la anticorpi la celule T, explorarea mecanismelor de apărare ale organismului împotriva Covid-19.
3247 afișări
Imaginea articolului Patru ani de Covid-19: Ce ne dezvăluie cercetătorii?

Patru ani de Covid-19: Ce ne dezvăluie cercetătorii?

În cei patru ani de la declararea pandemiei de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii în martie 2020, cercetătorii au elucidat unele dintre cele mai mari mistere legate de Covid-19, scrie The New York Times. Astăzi, ştim mult mai multe despre modul în care se răspândeşte virusul, de ce nu pare să afecteze copiii la fel de grav ca pe adulţi şi ce stă la baza simptomelor ciudate pe care le poate provoca, de la confuzie mentală la "degetele Covid".

- Variaţia experienţelor cu Covid şi existenţa super-dodgerilor: Experienţele diferite ale oamenilor cu Covid pot fi explicate parţial prin nivelul de expunere la virus şi de starea imună. Super-dodgerii, oamenii care par să fie complet asimptomatici în faţa virusului, ar putea avea mutaţii în antigenul leucocitelor umane, care ajută la eliminarea virusului înainte ca simptomele să apară.

- Modul de răspândire al virusului: Studiile au arătat că suprafeţele contaminate nu sunt principalul mod de transmitere al virusului. Acesta se răspândeşte mai degrabă prin aer, prin aerosoli şi particule mai mici, care pot infecta oamenii chiar şi de la distanţă.

- Durata protecţiei imunitare: Imunitatea împotriva Covid-19 oferită de vaccinuri sau de trecerea prin boală poate dura câteva luni şi depinde de factori precum vârsta şi sănătatea individului. Anticorpii, celulele B şi celulele T sunt componente esenţiale ale protecţiei imune împotriva virusului.

- Simptomele ciudate: Simptomele neobişnuite ale Covid-19, cum ar fi pierderea mirosului sau a gustului, ar putea fi rezultatul unei reacţii exagerate a sistemului imunitar la infecţie. De asemenea, inflamaţia şi răspândirea virusului în alte părţi ale corpului ar putea provoca simptome persistente sau noi, cunoscute sub numele de "Covid lung".

Cu toate acestea, chiar dacă s-au elucidat multe mistere legate de Covid-19, încă mai rămân necunoscute şi provocări în combaterea acestei pandemii, iar înţelegerea profundă a virusului este esenţială pentru gestionarea continuă a situaţiei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici