SĂNĂTATE  Pepenele galben, aliatul perfect pentru o siluetă de invidiat

Vara este anotimpul ideal pentru a savura fructele proaspete şi aromate, iar pepenele galben este unul dintre cele mai populare şi apreciate. Pe lângă gustul delicios şi răcoritor, pepenele galben are şi numeroase beneficii pentru sănătate şi frumuseţe, fiind un aliat perfect pentru o siluetă de invidiat.

2426 afișări
Imaginea articolului Pepenele galben, aliatul perfect pentru o siluetă de invidiat

DALL-E

Beneficii sănătoase ale pepenelui galben

Pepenele galben, cunoscut şi sub numele de cantalup sau pepene muscat, este un fruct delicios şi nutritiv care aparţine familiei Cucurbitaceae. Are o coajă verde închis cu un model ca de plasă şi o pulpă galben-portocalie care este dulce, suculentă şi răcoritoare. Pepenele galben este bogat în vitamine, minerale, antioxidanţi şi apă, fiind o alegere excelentă pentru sănătatea şi bunăstarea ta. Iată câteva dintre beneficiile uimitoare ale pepenelui galben:

  • Ajută la prevenirea deshidratării. Pepenele galben are un conţinut ridicat de apă de aproximativ 90%, care te poate ajuta să te hidratezi şi să previi uscarea pielii, a gurii şi a ochilor. Consumul de pepene galben poate reface şi electroliţii şi poate potoli setea într-o zi fierbinte.
  • Îţi stimulează sistemul imunitar. Pepenele galben este o sursă bună de vitamina C, care este esenţială pentru producerea şi funcţionarea celulelor albe din sânge care luptă împotriva infecţiilor şi bolilor. Vitamina C acţionează şi ca un antioxidant care protejează celulele de deteriorarea provocată de radicalii liberi şi inflamaţie. O cană de bile de pepene galben oferă 65 mg de vitamina C, ceea ce reprezintă mai mult de 70% din valoarea zilnică pentru adulţi.
  • Susţine sănătatea ochilor. Pepenele galben conţine doi antioxidanţi carotenoizi numiţi luteină şi zeaxantină, care se concentrează în retina ochiului. Aceşti pigmenţi ajută la filtrarea razelor de lumină albastră dăunătoare şi previn stresul oxidativ care poate duce la degenerescenţa maculară legată de vârstă (DMLV), o cauză principală a pierderii vederii la adulţii în vârstă. Pepenele galben oferă şi vitamina A, care este necesară pentru menţinerea corneei şi producerea pigmentilor vizuali.
  • Promovează oasele sănătoase. Pepenele galben conţine calciu, potasiu şi proteine, care sunt importante pentru creşterea şi rezistenţa oaselor. Aceşti nutrienţi pot ajuta la prevenirea pierderii osoase şi a osteoporozei, o afecţiune care determină oasele să devină slabe şi fragile. Pepenele galben are şi vitamina K, care este implicată în reglarea mineralizării osoase şi a coagulării sângelui.
  • Poate reduce tensiunea arterială. Pepenele galben are o cantitate mare de potasiu, care este un mineral care ajută la reglarea echilibrului fluidelor şi a tensiunii arteriale în organism. Potasiul poate ajuta la relaxarea vaselor de sânge şi la scăderea efectelor sodiului asupra tensiunii arteriale. O cană de bile de pepene galben oferă 473 mg de potasiu, ceea ce reprezintă aproximativ 10% din valoarea zilnică pentru adulţi.
  • Poate proteja împotriva cancerului. Pepenele galben are mai multe fitochimicale care pot avea proprietăţi anticancerigene, cum ar fi vitamina C, luteina, zeaxantina şi beta-carotenul. Aceşti compuşi pot elimina radicalii liberi, modula răspunsurile imune şi inhiba creşterea tumorilor. Pepenele galben are şi licopen, un pigment roşu care a fost asociat cu un risc mai mic de cancer de prostată şi alte tipuri de cancer.


Cum să te bucuri de pepenele galben


Pepenele galben este un fruct versatil care poate fi savurat în multe feluri. Îl poţi mânca proaspăt ca gustare sau desert, sau îl poţi adăuga la salate, smoothie-uri, iaurt, granola sau ovăz pentru o explozie de aromă şi nutriţie. Poţi face şi suc de pepene galben, sorbet, gem sau salsa pentru un tratament răcoritor.

Pentru a alege un pepene galben copt, caută unul care este greu pentru dimensiunea sa, are o aromă dulce şi cedează uşor la presiunea uşoară la capătul tijei. Evită pepenii care sunt vânătaţi, crăpaţi sau mucegăiţi. Poţi depozita pepenii galbeni necopţi la temperatura camerei până la o săptămână sau în frigider până la două săptămâni. Pepenii galbeni tăiaţi trebuie refrigeraţi într-un recipient ermetic şi consumaţi în termen de trei zile.

Concluzie


Pepenele galben este un fruct delicios care oferă multe beneficii pentru sănătate. Te poate ajuta să te hidratezi, să îţi stimulezi sistemul imunitar, să îţi susţii sănătatea ochilor, să promovezi oasele sănătoase, să îţi scazi tensiunea arterială şi să te protejezi de cancer. Este şi scăzut în calorii şi bogat în fibre, fiind o adiţie minunată la dieta ta. Încearcă să adaugi nişte pepene galben la mesele sau gustările tale de azi şi bucură-te de gustul său dulce şi beneficiile sale pentru sănătate.

 

Tipuri

Pepenii galbeni au o coajă galbenă strălucitoare şi o pulpă dulce şi suculentă. Unele dintre cele mai întâlnite tipuri de pepene galben sunt:

  • Cantalup: Acest pepene are o coajă verde şi bej cu reţea şi o pulpă portocalie. Este unul dintre cele mai populare tipuri de pepene şi are un gust dulce şi parfumat.
  • Canary: Acest pepene are o coajă galbenă netedă şi o pulpă verde palidă până la albă. Are un gust uşor dulce şi acru, asemănător cu o pară. Este numit şi pepene de iarnă sau Juan Canary melon.
  • Casaba: Acest pepene are o coajă galbenă încreţită şi o pulpă albă. Are un gust blând şi uşor picant, care nu este foarte dulce. Este numit şi pepene turcesc sau honey ball.
  • Crenshaw: Acest pepene are o coajă verde-galbenie şi o pulpă roz-somon. Are un gust bogat şi dulce, asemănător cu un cantalup. 
  • Galia: Acest pepene are o coajă verde-galbenie cu reţea şi o pulpă verde. Are un gust dulce şi aromat, asemănător cu un honeydew.  
  • Honeydew: Acest pepene are o coajă verde-galbenie netedă şi o pulpă verde. Are un gust dulce şi răcoritor, care este foarte suculent. Este numit şi Bailan sau White Antibes melon.
  • Persian: Acest pepene are o coajă galbenă netedă şi o pulpă portocalie. Are un gust dulce şi mirobolant, asemănător cu un cantalup.  
  • Santa Claus: Acest pepene are o coajă verde-galbenie pestriţă şi o pulpă albă. Are un gust blând şi crocant, care nu este foarte dulce.  
  • Snap: Acest pepene are o coajă galbenă netedă şi o pulpă albă. Are un gust dulce şi crocant, asemănător cu un măr.  
  • Oriental: Acest pepene are o coajă galbenă netedă şi o pulpă albă. Are un gust dulce şi floral, asemănător cu un honeydew. Este numit şi Korean sau Golden Prize melon.
     

 

 

 

Surse 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici