Poluarea aerului cauzează cancer pulmonar fără a afecta ADN-ul – studiu

Poluarea aerului ar putea cauza cancer pulmonar nu prin mutarea ADN-ului, ci prin crearea unui mediu inflamat care încurajează proliferarea celulelor cu mutaţii existente care conduc la cancer, potrivit unui studiu amplu al datelor şi experimentelor de laborator asupra sănătăţii umane.

258 afișări
Imaginea articolului Poluarea aerului cauzează cancer pulmonar fără a afecta ADN-ul – studiu

Poluarea aerului provoacă cancer pulmonar fără a afecta ADN-ul – studiu

Ideea este că expunerea la substanţe cancerigene ar putea cauza cancerul fără a face de fapt nimic asupra ADN-ului”, spune Serena Nik-Zainal, genetician medical la Universitatea din Cambridge, Marea Britanie. ¨Nu orice cancerigen este mutagen

Poluarea aerului cauzează milioane de decese în întreaga lume în fiecare an, inclusiv peste 250.000 din cauza unui tip de cancer pulmonar numit adenocarcinom, scrie plenglish.com
 
Cu toate acestea, a fost dificil de investigat modul în care poluarea aerului declanşează cancerul, în parte pentru că efectele sale sunt mai puţin pronunţate decât cele ale agenţilor cancerigeni mai bine studiaţi, cum ar fi fumul de tutun sau lumina ultravioletă, a adăugat Nik-Zainal.
 
Pentru a dezvalui mecanismul, cercetătorul de cancer Charles Swanton de la Institutul Francis Crick din Londra şi colegii săi au extras date epidemiologice şi de mediu din Regatul Unit, Canada, Coreea de Sud şi Taiwan din China.
 
Pentru a diminua contribuţia fumului de tutun la date, echipa s-a concentrat pe cancerele pulmonare care purtau mutaţii într-o genă numită EGFR. Aceste mutaţii sunt mai frecvente în cancerele pulmonare la persoanele care nu au fumat niciodată decât la cei fumători.
 
Cancerele pulmonare care poartă mutaţii EGFR descoperite de echipă au fost asociate cu expunerea la poluarea aerului sub formă de particule inhalabile cu un diametru de 2,5 micrometri sau mai puţin de o zecime din lăţimea medie a grăuntelor de polen.
 
O astfel de poluare este emisă de motoarele cu ardere internă, centralele pe cărbune şi arderea lemnului.
 
Luate împreună, rezultatele sugerează că poluarea aerului favorizează proliferarea celulelor mutante care există deja în plămâni, potenţial ca o consecinţă a erorilor ADN care se acumulează în timpul îmbătrânirii.
 
Mecanismul major prin care poluarea aerului cauzează cancer nu se datorează inducerii de noi mutaţii”, spune Allan Balmain, cercetător în cancer la Universitatea din California, San Francisco. „Acea inflamaţie susţinută care devine cronică este esenţială pentru ca aceste celule mutante să devină tumori.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici