Raportul OMS privind carnea procesată, considerat "inadecvat" de reprezentanţii din industria cărnii

Carnea roşie şi carnea procesată au potenţialul de a cauza cancer în organismul uman, potrivit unui raport întocmit de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), spre nemulţumirea reprezentanţilor din industria cărnii, care au spus că studiul aflat la baza raportului este "inadecvat".

1235 afișări
Imaginea articolului Raportul OMS privind carnea procesată, considerat "inadecvat" de reprezentanţii din industria cărnii

Raport OMS: Carnea procesată, asociată cu riscul de dezvoltare a cancerului

Studiul respectiv, realizat de un grup de cercetători de la International Agency for Research on Cancer (IARC) şi publicat luni în Lancet Oncology, a inclus preparatele din carne procesată - precum salam şi şuncă - în categoria produselor cancerigene pentru om. Aceasta este categoria cu cel mai mare risc de cancer şi include produse extrem de toxice, precum fumul de tutun şi gazele de eşapament, informează site-ul publicaţiei The Wall Street Journal.

Carnea roşie din fripturi şi frigărui este considerată "probabil cauzatoare de cancer" - o categorie cu risc de cancer ce include un erbicid folosit pe scară largă (glifosat).

IARC, considerat o autoritate în evaluarea dovezilor referitoare la cauzele cancerului, citează o serie de studii care au ajuns la concluzia că există dovezi puternice care sprijină o asociere între consumul excesiv de carne roşie şi declanşarea cancerului colorectal, care ocupă locul al treilea în topul celor mai frecvente tipuri de cancer pe plan mondial.

Includerea cărnii procesate în acea categorie de risc a avut la bază dovezi care au asociat consumul acestor preparate cu cancerul colorectal şi cu cancerul de stomac, în timp ce includerea cărnii roşii în altă categorie de risc a ţinut cont de o asociere pozitivă cu cancerul colorectal, cancerul pancreatic şi cancerul de prostată, au precizat autorii raportului.

Cercetătorii de la IARC au analizat peste 800 de studii şi s-au concentrat în analiza lor pe cercetări aprofundate, realizate pe populaţia generală şi care a inclus o monitorizare îndelungată a participanţilor. Potrivit acestor studii, chiar şi o cantitate mică de carne procesată, consumată zilnic, este asociată cu un risc sporit de apariţie a anumitor tipuri de cancer. De exemplu, într-o analiză ce a inclus 10 studii, cercetătorii au detectat un risc cu 17% mai mare de apariţie a cancerului colorectal la fiecare 100 grame de carne roşie consumată pe zi şi un risc cu 18% mai mare de cancer colorectal pentru un consum zilnic de 50 de grame de carne procesată.

Totuşi, în analiza generală, datele nu au mai fost la fel de clare în ceea ce priveşte riscul de cancer asociat consumului de carne roşie, în comparaţie cu cel asociat consumului de carne procesată, au precizat autorii raportului. "Nu a fost detectată o asociere clară în mai multe studii de calitate" şi a fost dificil să se separe influenţele avute de dietă şi de alţi factori care ţin de stilul de viaţă şi care ar putea fi asociaţi cu cancerul, precum fumatul şi absenţa exerciţiilor fizice, au precizat autorii raportului, determinându-i pe experţii din comitetul de decizie să ajungă la concluzia că există dovezi limitate în cazul oamenilor în privinţa caracterului carcinogen al consumului de carne roşie.

Raportul IARC confirmă recomandările precedente ale experţilor în domeniu. În 2011, World Cancer Research Fund a ajuns la concluzia că există dovezi puternice potrivit cărora atât carnea roşie, cât şi carnea procesată duc la o creştere a riscului de cancer colorectal, sfătuindu-i pe oameni să nu mănânce mai mult de 500 de grame pe săptămână de carne de vită, porc sau oaie. Această cantitate este echivalentul a trei sau patru bucăţi mici de friptură. Aceeaşi organizaţie recomandă o limitare cât mai mare a consumului de produse procesate, precum şunca şi salamul.

Rezultatele furnizate de un panel de 22 de persoane, constând în savanţi din 10 ţări, au atras deja criticile reprezentanţilor industriei cărnii care neagă de mulţi ani validitatea acestor studii, finanţând în schimb alte studii care reliefează beneficiile consumului de carne.

Concluziile formulate de OMS "sfidează atât bunul simţ, cât şi zecile de studii care nu arată nicio corelaţie între carne şi cancer şi alte studii ce arată multele beneficii ale unor diete echilibrate şi care includ carne", afirmă North American Meat Institute (NAMI) din Washington, o instituţie care reprezintă interesele şi face lobby pentru producătorii de carne americani, precum Tyson Food Inc şi JBS USA, într-un comunicat de presă dat publicităţii vineri.

"Este foarte clar faptul că în cazul raportului IARC mulţi dintre cercetători au vizat un anumit rezultat, în pofida unor date despre consumul de carne care erau vechi, neconcludente şi autoraportate", a spus Betsy Booren, vicepreşedinte al departamentului de Cercetări Ştiinţifice din cadrul NAMI. "Au denaturat datele pentru a se asigura că ajung la un rezultat specific".

Reprezentanţii industriei cărnii se contrazic de multe decenii cu autorităţile medicale internaţionale şi cu cele americane în ceea ce priveşte rolul pe care îl are carnea într-o dietă echilibrată. Cea mai recentă "bătălie" de acest gen a avut loc cu ocazia întocmirii Ghidului de dietă pentru americani, un document întocmit de Departamentul Agriculturii şi Sănătăţii din Statele Unite, care stă la baza programelor de educaţie nutriţională şi de asistenţă în privinţa alimentaţiei.

Grupurile ecologiste, asociaţiile de protecţia animalelor şi cele din domeniul sănătăţii publice recomandă de mulţi ani consumatorilor să evite carnea din cauza efectelor negative pe care consumul de preparate din carne îl generează asupra sănătăţii şi a mediului înconjurător, în timp ce producătorii de carne promovează atributele pozitive ale acesteia, insistând asupra conţinutului ridicat de proteine, vitamine şi fier din aceste produse.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici