Românii favoriţi la competiţia spaţială a Google: "Dincolo de orice, zborul înseamnă progres"

Dumitru Popescu, coordonatorul proiectelor ARCA, asociaţie non-guvernamentală care va lansa în octombrie prima rachetă românească în spaţiu a declarat pentru MEDIAFAX că "dincolo de orice, acest zbor înseamnă progres", manifestându-şi îngrijorarea faţă de lipsa de suport a Agenţiei Spaţiale Române.

63 afișări
Imaginea articolului Românii favoriţi la competiţia spaţială a Google: "Dincolo de orice, zborul înseamnă progres"

Românii favoriţi la competiţia spaţială a Google: "Dincolo de orice, zborul înseamnă progres"

Dumitru Popescu, coordonatorul proiectelor ARCA s-a declarat îngrijorat de afirmaţiile reprezentanţilor Agenţiei Spaţiale Române, care au calificat proiectul de lansare al primei rachete româneşti în spaţiu "un divertisment în domeniul spaţial".

"Iubim să fim calificati drept amatori privaţi care au ajuns în momentul în care pot duce România în cosmos, decât «profesionişti» care să jignească munca unor privaţi. Aceste declaraţii ne îngrijorează", a spus reprezentantul ARCA.

Dumitru a justificat faptul că organizaţia nu a solicitat 10% din fondurile proiectului din partea statului român, suma permisă de regulamentul competiţiei Google Lunar X Prize, ca o consecinţă a reacţiei de mefienţă a Agenţiei Spaţiale Române (ROSA) faţă de iniţiativele private.

"Acest tip de oameni din instituţii precum ROSA doresc să omoare iniţiativa privată din motive pe care noi le înţelegem doar parţial", a spus reprezentantul ARCA, organizaţie aflată printre favoriţii competiţiei spaţiale lansate de Google, concursul Google Lunar X Prize, care are ca premiu suma de 30 de milioane de dolari.

Dumitru Popescu a motivat înscrierea în competiţia americană de astronautică ca o compatibilitate între profilul concursului şi obiectivele asociaţiei ARCA. "Fiind privaţi, ne place foarte mult să concurăm. Competiţia stimulează creativitatea. Dacă Google a decis să acorde 30 de milioane de dolari pentru ceva ce noi ne pricepeam să facem şi facem pentru că ne place, bineînţeles că această competiţie s-a potrivit foarte bine pentru noi", a spus el.

ARCA a fost înfiinţată în 1999, iar de atunci a reuşit realizarea unor elemente de tehnică care culminat cu proiectul de lansare a primei rachete spaţiale româneşti şi a modulului ce participă la competiţia Google Lunar X Prize. Aceste elemente au fost rezervoare de presiune din materiale compozite, motoare rachetă, baloane solare de dimensiuni foarte mari. Pe lângă aceste elemente de tehnică, realizarea unor zboruri, precum lansarea rachetei Demonstrator 2B in 2004, a Misiunii 1 în 2006 şi Misiunii 2 în 2007, au făcut posibilă câştigarea unei experienţe consistente în domeniul aerospaţial.

Cele mai mari dificultăţi întâmpinate în această perioadă au fost legate de strângerea de fonduri, cel puţin la început. În prezent, volumul sponsorizărilor a crescut. "Important este că în fiecare an ARCA reuşeşte să îşi tripleze fondurile faţă de anul precedent. Dificultăţile tehnice nu au lipsit, dar am reuşit să le depăşim în timp", a declarat reprezentantul ARCA.

Întrebat ce înseamnă pentru el acest proiect, reprezentantul ARCA a spus că se bucură de a fi beneficiat de şansa de a fi primii care încearcă. "Ar reprezenta un privilegiu să putem aduce progres României, pentru că, dincolo de orice, acest zbor înseamnă progres", a concluzionat Dumitru Popescu.

Organizaţia non-guvernamentală Asociaţia Română pentru Cosmonautică şi Aeronautică (ARCA) a anunţat, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, că va lansa în spaţiu prima rachetă spaţială românească, proiectată şi construită de echipa ARCA. Evenimentul va avea loc în luna octombrie, racheta urmând să fie lansată de pe Marea Neagră.

Proiectul de lansare a rachetei Helen are două obiective: de a realiza primul zbor lunar românesc şi de a ajuta echipa ARCA să avanseze în competiţia Google Lunar X Prize, care premiază echipa câştigătoare cu suma de 30 de milioane de dolari.

Google Lunar X Prize este o competiţie de astronautică, dar şi de new media, lansată în 2007 de Google, prin care compania stimulează proiectele spaţiale private, realizate cu costuri mai mici. Concursul cere echipelor concurente să lanseze o rachetă, care să trimită pe Lună un robot având capacitatea să aselenizeze, să se deplaseze pe suprafaţa selenară 500 de metri şi să transmită imagini foto şi video. În prezent, ARCA se află pe locul doi în clasamentul echipelor implicate în competiţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici