Rusia va taxa NASA cu 51 de milioane de dolari pentru fiecare zbor spaţial

Rusia va taxa NASA cu 51 de milioane de dolari pentru fiecare zbor spre Staţia Spaţială Internaţională (ISS) cu ajutorul navetelor sale începând din 2012 şi va relua programul turistic spaţial, potrivit agenţiilor de ştiri ruseşti.

21 afișări
Imaginea articolului Rusia va taxa NASA cu 51 de milioane de dolari pentru fiecare zbor spaţial

Rusia va taxa NASA cu 51 de milioane de dolari pentru fiecare zbor spaţial (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

NASA va trebui să folosească navetele ruseşti Soyuz pentru a decola de pe Terra, deoarece flota ei spaţială va fi retrasă din circulaţie în 2011, după trei decenii de funcţionare, iar o înlocuire a acestei flote nu va fi posibilă până în 2014, cel mai devreme.

Propriul plan al Rusiei de constituire a unei noi flote spaţiale a rămas în urma graficului, fiind amânat până în 2010, a anunţat agenţia Interfax, citându-l pe Anatoly Perminov, directorul Agenţiei spaţiale ruseşti Roskosmos.

"Ne-am înţeles cu partenerii noştri americani pentru suma de 51 de milioane de dolari, începând din 2012", a declarat Perminov, citat de agenţia de ştiri Itar-Tass.

El nu a precizat însă suma pe care o va cere pentru fiecare astronaut, în perioada 2010 - 2012. În 2006, Rusia a cerut Statelor Unite suma de 21,8 milioane de dolari pentru un zbor către ISS. De atunci, preţurile pentru un turist spaţial care zboară către ISS a urcat de la 20 de milioane la 35 de milioane de dolari.

Directorii agenţiei Roskosmos au declarat că zborul spaţial al miliardarul american Charles Simonyi din luna martie va fi ultimul pentru turiştii spaţiali, chiar dacă dublarea capacităţii de primire la bordul ISS a crescut de la trei la şase astronauţi, deoarece în spaţiul cosmic nu este loc pentru amatori.

Deoarece Kazahstanul şi-a anulat planurile de a trimite un astronaut în spaţiu în luna septembrie, naveta Soyuz are astfel un loc liber la bord, determinându-l pe Perminov să declare că Simonyi nu a fost, poate, ultimul turist spaţial şi că "această formă de turism va continua să existe".

NASA şi ceilalţi parteneri vor depinde exclusiv de Rusia pentru transportul astronauţilor spre şi dinspre ISS, după retragerea din circulaţie a flotei spaţiale americane. NASA intenţionează să înlocuiască aceste navete cu o serie de capsule asemănătoare celor folosite în misiunea Apollo, care vor putea să transporte astronauţi nu doar pe ISS, ci şi pe Lună.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici