Schimbările climaterice favorizează animalele cu un ciclu de viaţă mai scurt

Încălzirea globală va întrerupe lanţul trofic şi va favoriza animalele mici, cu un ciclu de viaţă mai scurt, în defavoarea animalelor mari, care nu suportă bine variaţiile bruşte de temperatură, potrivit unui studiu publicat joi în revista Science.

481 afișări
Imaginea articolului Schimbările climaterice favorizează animalele cu un ciclu de viaţă mai scurt

Schimbările climaterice favorizează animalele cu un ciclu de viaţă mai scurt

Prin studierea caracteristicilor fizice ale animalelor, cercetătorii germani şi canadieni au aflat că există diferite "ferestre termice" - un interval de temperaturi în care diferitele specii de animale se hrănesc, cresc şi se înmulţesc cel mai bine.

Acest lucru înseamnă că schimbările climaterice nu afectează toate speciile în mod egal. "Schimbările climaterice vor favoriza speciile care au o «fereastră termică» mai largă, un ciclu de viaţă mai redus şi o varietate genetică mai largă în cadrul populaţiilor lor", susţin cercetătorii.

Peştii mari, precum codul, care au o fereastră termică destul de îngustă, se deplasează spre nordul Atlanticului, parţial din cauza faptului că lanţul lor trofic a fost întrerupt de o modificare în dimensiune a planctonului, reducându-se astfel cantitatea de plancton cu care se hrănesc peştii mari.

O reducere a dimensiunilor planctonului înseamnă că puieţii de cod din Atlantic vor trebui să consume mai multă energie ca să se hrănească, iar acest fapt le va încetini creşterea. Femelele de cod tolerează o "fereastră termică" foarte îngustă când îşi depun icrele, ca o parte din strategia lor de a consuma cât mai puţină energie.

Studiul s-a concentrat asupra vieţuitoarelor din oceane, dar cercetătorii consideră că aceste descoperiri sunt valabile şi pentru animalele de pe continente.

"Fiecare specie acoperă o anumită zonă. Zonele se suprapun, dar ferestrele lor termice nu sunt la fel", a explicat Hans Poertner, unul din autorii studiului, cercetător la Alfred Wegener Institute for Polar and Marine Research.

Cunoaşterea acestor diferenţe ar putea fi de ajutor în a prevedea reacţiile cauzate de schimbarea climei, provocată de activităţile umane şi de efectul de seră rezultat în urma combustibililor fosili.

În largul Mării Waden, din dreptul ţărmului german, peştele eelpout (mihalţ), un peşte lung şi subţire care poate să atingă până la 500 de grame, a avut de suferit mai mult decât ceilalţi peşti mai mici, în momentul în care temperaturile din timpul verii au crescut peste nivelul obişnuit.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici