Semne care arată un consum mare de sare. Specialist: „Un consum ridicat de sare perturbă echilibrul natural de sodiu din organism"

  • Setea nu este singurul indicator că ai mâncat prea mult, avertizează experţii.
  • Sarea de masă, cunoscută şi sub numele de clorură de sodiu, conţine aproximativ 40% sodiu, un nutrient esenţial.
  • Cu toate acestea, consumul a mai mult decât cele 6 g pe zi recomandate de NHS pentru adulţi - echivalând cu aproximativ o linguriţă - poate fi dăunător pentru sănătate.
1113 afișări
Imaginea articolului Semne care arată un consum mare de sare. Specialist: „Un consum ridicat de sare perturbă echilibrul natural de sodiu din organism"

Semne care arată un consum mare de sare. Specialist: „Un consum ridicat de sare perturbă echilibrul natural de sodiu din organism"

„Un consum ridicat de sare perturbă echilibrul natural de sodiu din organism", spune Olivia Burley, nutriţionist asociat înregistrat, care lucrează în prezent la Programul de prevenire a diabetului din cadrul NHS.
 
Acest lucru poate duce la hipertensiune arterială, explică ea: „Hipertensiunea arterială este o afecţiune în care tensiunea arterială rămâne ridicată în timp, ceea ce poate creşte riscul de boli cardiace şi circulatorii”.
 
Dacă nu urmăriţi foarte atent etichetele alimentelor, nu este întotdeauna evident câtă sare consumaţi într-o zi.
 
„Exemple de alimente bogate în sare pot fi conservele de peşte sau de pasăre, alimentele congelate, cum ar fi carnea pane, nucile sărate, fasolea conservată, mezelurile, supa şi sandvişurile", spune Hill.
 
Şi doar pentru că aţi băut suficientă apă pentru a vă potoli setea, nu înseamnă că anulaţi efectele excesului de sare, motiv pentru care este important să fiţi atenţi şi la alţi indicatori de sănătate, potrivit Independent.
 
„Dacă vă confruntaţi cu oricare sau cu toate aceste simptome, este întotdeauna cel mai bine să cereţi sfatul medicului", recomandă Burley.

4 semne că ai mâncat prea multă sare:

  • Dureri de cap
Deshidratarea cauzată de consumul excesiv de sare poate duce la dureri de cap severe.
 
Aceste dureri de cap tind să fie mai dureroase decât cele uşoare, oferind o senzaţie de pulsaţie pe măsură ce vasele de sânge se dilată", spune Hill. „Ele tind să apară între o oră sau două după ce aţi mâncat, deoarece nivelul de sodiu creşte în organism".
 
Ele pot apărea mai repede dacă aveţi tensiune arterială ridicată sau suferiţi de dureri de cap cronice în general, dar pot fi adesea rezolvate prin rehidratare.
 
„Deoarece nivelurile de apă sunt dezechilibrate, dacă bei mai multă apă, poţi minimiza şi scăpa de durerea de cap”.
  • Picioare şi mâini umflate
Cunoscută şi sub numele de edem, umflarea degetelor, gleznelor sau a picioarelor poate fi o reacţie întârziată la un vârf de sodiu.
 
Atunci când se consumă prea multă sare, organismul reţine sodiul în plus şi creşte lichidul din afara celulelor”, explică Burley. „Acest lucru face ca rinichii să aibă o funcţie redusă, să elimine mai puţină apă şi, prin urmare, să crească tensiunea arterială”.
 
Umflarea poate apărea mai mult atunci când staţi jos prea mult timp sau în timpul călătoriilor lungi.
 
Acesta nu este un răspuns instantaneu după ce aţi mâncat, dar dacă în următoarele 24 de ore după ce aţi mâncat alimente sărate observaţi umflături în aceste zone, ar putea fi o legătură", spune Hill.
 
„Cel mai bine este să solicitaţi sfatul medicului dacă acest lucru este o apariţie continuă, deoarece ar putea fi un semn al unei probleme de sănătate mai grave”.
  • Tensiunea arterială ridicată
„Sarea este cea mai mare cauză a hipertensiunii arteriale", avertizează Hill. „În doar 30 de minute, consumul de sare în exces va avea o reacţie corporală la nivelul vaselor de sânge”.
 
Numită şi hipertensiune arterială, dacă nu este tratată, poate creşte riscul de probleme grave, cum ar fi atacurile de cord şi accidentele vasculare cerebrale.
 
Hills spune: „Dacă după ce aţi mâncat o dietă sărată, simptomele includ vedere înceţoşată, dureri în piept, cum ar fi o senzaţie de strângere, palpitaţii, dificultăţi de respiraţie sau sângerări nazale bruşte, ar putea însemna că aveţi o tensiune arterială crescută”.
 
Burley adaugă: „Hipertensiunea poate să nu aibă adesea niciun simptom şi singura modalitate de a vă cunoaşte tensiunea arterială este să o monitorizaţi cu ajutorul unui aparat”.
  • Urinare frecventă
„Setea excesivă este un răspuns comun la consumul de alimente sărate şi duce în mod natural la o creştere a consumului de lichide, provocând urinare excesivă", spune Burley.
 
Trimiţând semnalul că trebuie să înghiţiţi multe lichide, organismul urmăreşte să elimine excesul de sare acumulat.
 
Deşi consumul de mai multe lichide ca răspuns la creşterea cantităţii de sare este unul dintre principalele motive pentru producerea de urină, ar putea fi un simptom al altor afecţiuni, cum ar fi poliuria, prin urmare cel mai bine este să se facă un control medical”.
 
 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici