Soarele diminuează efectul medicamentelor

Medicamentele îşi diminuează efectul terapeutic asupra organismului în zilele călduroase este concluzia oamenilor de ştiinţă suedezi de la Institutul Karolinska, informează Daily Mail. O posibilă explicaţie că soarele diminuează efectul tratamentelor este faptul că în zilele însorite organismul produce în mod natural vitamina D, enzimă indispensabilă corpului, crescând astfel capacitatea organismului de a "descompune" medicamentele.

74 afișări
Imaginea articolului Soarele diminuează efectul medicamentelor

Soarele diminuează efectul medicamentelor (Imagine: Shutterstock/Publimedia)

Pentru a ajunge la aceste concluzii, cercetătorii au monitorizat 6.000 de persoane timp de un an, perioadă în care voluntarii trebuiau să îşi facă regulat analize de sânge, iar specialiştii, prin studii de laborator, au stabilit dacă există o legătură între trecerea de la un anotimp la altul şi eficienţa unui tratament. Astfel, s-a constatat că organismul asimilează mai bine substanţele din medicamente în perioadele reci ale anului, când razele soarelui au o intensitate redusă, scrie Gândul.

Specialiştii au precizat că pe întreaga perioadă a monitorizării, subiecţii au luat aceeaşi doză de medicamente, se arată în studiul citat de jurnalul "Drug Metabolism and Disposition".

"Deşi doza era aceeaşi, efectul terapeutic era diferit de la un sezon la altul. În perioada caldă, organismul, şi aşa afectat, avea nevoie de o doză mai crescută pentru a ţine boala sub control", spune dr. Erik Eliasson, coordonatorul cercetării.

Studiul suedezilor este primul care analizează felul în care interacţionează soarele cu medicamentele.

Oamenii de ştiinţă au precizat că pe viitor vor analiza mai mult acest fenomen pentru a stabili cu exactitate dacă dozele medicamentelor trebuie să difere în funcţie de anotimp sau de zonele geografice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici