Statul la birou creşte dramatic riscul de cancer, boli ale inimii şi diabet. Avertizările specialiştilor

Oamenii care petrec mai mult de şase ore stând pe un scaun la un birou îşi măresc dramatic riscul de a avea cancer sau diabet, conform unui studiu al Universităţii Kansas.

1679 afișări
Imaginea articolului Statul la birou creşte dramatic riscul de cancer, boli ale inimii şi diabet. Avertizările specialiştilor

Statul la birou creşte dramatic riscul de cancer, boli ale inimii şi diabet. Avertizările specialiştilor (Imagine: Thomas Dan - Arhiva MediafaxFoto)

De asemenea, la acelaşi risc ridicat sunt expuşi şi şoferii, informează Daily Mail.

Efectul negativ al sedentarismului este atât de profund că nu ţine cont de vârstă, venit, educaţie sau chiar greutate.

Bărbaţii care stau pe scaun suferă de o rată a bolilor mai mare chiar dacă greutatea lor este mai bună decât a acelora care nu stau atât de mult pe scaun.

Cercetătorii au descoperit o legătură directă între timpul petrecut de oameni stând şi posibilitatea unei boli cronice, incluzând cancerul, boli ale inimii şi diabetul.

Studiul a urmărit 63.048 de bărbaţi cu vârste cuprinse între 45 şi 65 de ani, înregistrând cât timp stau pe zi şi de ce boli au suferit.

Rezultatele indică faptul că cei care stau pe un scaun mai puţin de patru ore au şanse mai mari să nu sufere de boli cronice.

Profesorul care a condus studiul, Richard Rosenkranz, a explicat rezultatele acestuia. "Am văzut o creştere constantă a riscului de boli cronice la cei care stau mai mult timp. Cei care petrec opt ore pe scaun au fără niciun dubiu cel mai mare risc de boli cronice. Ştim cu siguranţă că cei care sunt implicaţi în activităţi fizice au un risc mai redus de a avea anumite boli, dar în acelaşi timp, trebuie reduse numărul de ore petrecute pe un scaun într-o zi. Multe dintre meseriile de birou care necesită o perioadă lungă pe scaun pot fi un pericol pentru sănătate din cauza inactivităţii şi a nivelului mic de energie", a menţionat el.

Deşi studiul a fost realizat pe bărbaţi, cercetătorii consideră că aceleaşi rezultate se aplică şi pentru femei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici