Structurile cerebrale determină orientările politice ale oamenilor

Structurile cerebrale determină orientările politice ale oamenilor, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii britanici, publicat în Statele Unite ale Americii.

159 afișări
Imaginea articolului Structurile cerebrale determină orientările politice ale oamenilor

Structurile cerebrale determină orientările politice ale oamenilor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Astfel, cei care îşi spun progresişti au tendinţa de a avea un cortex cingular anterior - parte frontală a cortexului, ale cărui fibre lansează semnale neuronale între cele două emisfere cerebrale - mai dezvoltat decât persoanele care se consideră conservatoare, au declarat autorii acestui studiu publicat în revista Current Biology.

Aceste diferenţe structurale corespund faptului că progresiştii posedă facilităţi mai mari pentru a administra informaţiile contradictorii, iar conservatorii sunt mai bine înzestraţi pentru a percepe o ameninţare, precizează autorii studiului.

"Cercetările precedente au relevat faptul că anumite trăsături psihologice particulare predispun un individ către anumite orientări politice", a spus Ryota Kanai, de la University College London, unul dintre autori.

"Studiul nostru stabileşte de acum înainte o legătură între aceste trăsături şi structurile specifice ale creierului", a adăugat el.

Cercetătorii s-au bazat şi pe multe alte studii din domeniul psihologiei care arată că persoanele conservatoare sunt mai sensibile în faţa ameninţărilor, a stării de anxietate şi a stării de incertitudine, în timp ce persoanele progresiste au tendinţa de a fi mai deschise în faţa experienţelor noi.

Ryota Kanai şi echipa sa au crezut că astfel de diferenţe fundamentale ale personalităţii ar trebui să se reflecte şi la nivel fiziologic, în creier. Este exact ceea ce au şi constatat.

"Este posibil ca structurile cerebrale să nu rămână fixe toată viaţa, însă ele pot fi modelate în timp de propriile noastre experienţe de viaţă", a declarat Ryota Kanai. "Şi, natural, este binecunoscut faptul că anumite persoane îşi schimbă opiniile de-a lungul vieţii".

Ryota Kanai a declarat că rezultatele acestui studiu nu trebuie extrapolate din cauza numeroaselor incertitudini care planează asupra corelaţiilor observate în legătură cu caracteristicile fiziologice ale zonelor cerebrale examinate.

"Este foarte improbabil ca orientarea politică să fie codată în aceste regiuni cerebrale", a declarat el.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici