STUDIU ”Molecula” responsabilă pentru declanşarea parosmiei, în cazul persoanelor care au avut Covid

  • Oamenii de ştiinţă au identificat "molecula declanşatoare" care face ca aromele plăcute să miroasă a gunoi ars sau a canalizare la persoanele al căror simţ al mirosului este afectat de Covid.
  • Molecula găsită în cafea este descrisă de obicei de persoanele cu parosmie ca fiind dezgustătoare sau respingătoare.
4584 afișări
Imaginea articolului STUDIU ”Molecula” responsabilă pentru declanşarea parosmiei, în cazul persoanelor care au avut Covid

STUDIU ”Molecula” responsabilă pentru declanşarea parosmiei, în cazul persoanelor care au avut Covid

Pierderea mirosului este un simptom definitoriu al Covid-19, estimându-se că aproximativ 18% dintre adulţii din Marea Britanie au fost afectaţi. Unele persoane se confruntă, de asemenea, cu tulburări ale simţului olfactiv, o afecţiune cunoscută sub numele de parosmie, dar baza biologică a acestei afecţiuni a rămas un mister.
 
Acum, oamenii de ştiinţă au identificat o moleculă olfactivă foarte puternică care pare să fie un factor declanşator al sentimentului de dezgust resimţit de mulţi dintre cei care suferă de parosmie. Molecula, numită 2-furanmetanethiol, care se găseşte în cafea, a fost descrisă de cei cu un simţ olfactiv normal ca fiind asemănătoare cu cea a cafelei sau a floricelelor de porumb, dar cei cu parosmie au descris mirosul acesteia ca fiind dezgustător, respingător sau murdar, potrivit The Guardian.
 
Dr. Jane Parker, director al Flavour Centre de la Universitatea din Reading şi co-autor al cercetării, a declarat: „Aceasta este o dovadă solidă că nu este "totul în cap" şi că sentimentul de dezgust poate fi legat de compuşii din alimentele denaturate. Sistemul nervos central este cu siguranţă implicat şi el în interpretarea semnalelor pe care le primeşte de la nas".

Rezultatele studiului

Potrivit unui studiu internaţional recent, aproximativ 10% dintre cei cu pierderea mirosului legată de Covid au experimentat parosmia imediat după boală, iar acest procent a crescut la 47% atunci când respondenţii au fost intervievaţi din nou şase sau şapte luni mai târziu.
 
Printre cei mai comuni factori declanşatori ai parosmiei se numără cafeaua, ciocolata, carnea, ceapa şi pasta de dinţi. Cel mai recent studiu a investigat dacă există anumiţi compuşi din aceste substanţe care să fie de vină.
 
Prin captarea aromei cafelei, echipa a putut testa compuşii individuali ai acesteia pe voluntari care sufereau de parosmie şi a comparat reacţia acestora cu cea a celor care nu sufereau. Din cele aproximativ o sută de compuşi de aromă prezenţi în cafea, persoanele cu parosmie au putut să-i indice pe cei responsabili de senzaţia de dezgust. Dintre cei 29 de voluntari, oamenii de ştiinţă au descoperit 15 compuşi identificaţi în mod obişnuit care declanşau parosmia, principalul vinovat fiind o substanţă chimică numită 2-furanmetanethiol, despre care 20 dintre voluntari au spus că are un miros oribil.
 
Nasul are mai mult de 400 de tipuri diferite de receptori olfactivi, fiecare fiind sensibil la diferite arome. Substanţa chimică 2-furanmetanethiol are un prag excepţional de scăzut pentru a fi detectată şi, prin urmare, este posibil să fie una dintre primele substanţe chimice care revin pe radarul unei persoane după ce şi-a pierdut simţul olfactiv. Parker a declarat că creierul pare să clasifice greşit mirosul, dar că este nevoie de mai multă muncă pentru a înţelege acest element al afecţiunii.
 
În lucrare se menţionează că persoanele cu parosmie ar putea, de asemenea, să resimtă în mod diferit mirosurile cele mai neplăcute.
 
Simon Gane, unul dintre cercetători, de la Royal National Ear, Nose and Throat şi Eastman Dental Hospital, a declarat: „Mai avem încă un drum lung de parcurs pentru a înţelege această afecţiune, dar această cercetare este prima care face un zoom asupra mecanismului din nas. Acum ştim că trebuie să fie ceva legat de nervi şi de receptorii lor, deoarece aşa sunt detectate aceste molecule".
 
Descoperirile sunt publicate în revista Communications Medicine.
 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici