Studiu. Până şi o singură picătură de alcool reduce dimensiunea creierului

Până şi o singură picătură de alcool reduce dimensiunea creierului, deteriorându-l mai mult decât orice alt produs, au descoperit oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Oxford.

4069 afișări
Imaginea articolului Studiu. Până şi o singură picătură de alcool reduce dimensiunea creierului

Studiu despre efectele consumului de alcool

Practic, cu cât consumul de alcool este mai mare, cu atât volumul creierului se reduce: cu cât bei mai mult, cu atât pierzi mai mult abilităţile cognitive, scrie La Stampa.

„Nu există un prag pentru daunele cauzate de consumul de alcool. Întregul creier pare să fie afectat, nu doar unele zone specifice, după cum se credea anterior", a declarat pentru „Guardian” Anya Topiwala, lider de cercetare la Universitatea Oxford.

Oamenii de ştiinţă au analizat datele a 25.378 de pacienţi comparând vârsta, sexul, educaţia, consumul de alcool şi dimensiunea creierului. Densitatea materiei cenuşii a scăzut odată cu creşterea consumului săptămânal de alcool, ducând la reduceri ale volumului creierului cu până la 0,8%. Pare un procent foarte scăzut, dar este de patru ori mai mare decât cel provocat de alţi factori de risc, cum ar fi fumatul.

Alcoolul afectează chiar şi atunci când este consumat în cantităţi mici. Acesta distruge integritatea substanţei albe, cea de-a doua componentă a sistemului nervos central, care conţine fibre nervoase şi contribuie la apariţia unor boli precum demenţa şi Alzheimer. 

Potrivit cercetătorilor de la Oxford, oamenii care beau cu măsură aparţin claselor sociale înstărite şi educate: dacă par mai sănătoşi este pentru că, în general, trăiesc mai bine, nu pentru că beau puţin. Studiile care au susţinut ideea potrivit căreia consumul de vin este mai bun decât consumul de bere sau alt alcool ar trebui revizuite: tipul de băutură nu are nicio diferenţă în ceea ce priveşte leziunile cerebrale.

Cu doar cinci ani în urmă, autorităţile sanitare britanice sugerau să nu depăşească 14 unităţi de alcool pe săptămână, adică 14 pahare mici cu vin sau tot atâtea cu bere.

În cazul în care rezultatele Oxford sunt confirmate, toate datele de până acum vor trebui revizuite.

Dar puburile din Marea Britanie tocmai s-au redeschis, iar managerii nu vor să audă de veşti proaste.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici