STUDIU Somnul suplimentar ar putea duce la pierderea în greutate

  • La adulţii supraponderali, somnul suplimentar ar putea duce la pierderea în greutate fără modificări ale dietei în timpul zilei, spun cercetătorii.
  • Dormitul cu aproximativ o oră mai mult în fiecare noapte poate ajuta oamenii să reducă aportul de calorii, potrivit unui mic studiu clinic efectuat la adulţii supraponderali.
3255 afișări
Imaginea articolului STUDIU Somnul suplimentar ar putea duce la pierderea în greutate

STUDIU Somnul suplimentar ar putea duce la pierderea în greutate

Cercetătorii din SUA au constatat că persoanele care dormeau în mod obişnuit mai puţin de 6,5 ore pe noapte au pierdut în medie 270 de calorii din aportul zilnic atunci când au dormit 1,2 ore în plus, potrivit The Guardian.

Menţinută pe o perioadă de trei ani, această reducere a caloriilor ar putea duce oamenii să slăbească aproximativ 12 kg fără a-şi schimba dieta în timpul zilei, cred cercetătorii. Unii participanţi la studiu au consumat cu 500 de calorii mai puţin pe zi după ce şi-au îmbunătăţit somnul.
 
Studiul nu a fost conceput pentru a analiza pierderea în greutate, dar cercetătorii au observat scăderea numărului de calorii în decurs de două săptămâni de la schimbarea tiparelor de somn ale pacienţilor.
 
Dacă obiceiurile sănătoase de somn sunt menţinute pe o durată mai lungă, acest lucru ar duce la o pierdere în greutate importantă din punct de vedere clinic în timp", a declarat Dr. Esra Tasali, de la centrul de somn al Universităţii din Chicago. „Mulţi oameni se străduiesc să găsească modalităţi de a-şi diminua aportul caloric pentru a pierde în greutate - ei bine, doar dormind mai mult, aţi putea să îl reduceţi substanţial”.

Ce spun studiile

În cadrul cercetării au fost studiaţi 80 de adulţi cu vârste cuprinse între 21 şi 40 de ani cu un indice de masă corporală între 25 şi 29,9, ceea ce înseamnă că erau supraponderali. Jumătate dintre participanţi au fost repartizaţi în mod aleatoriu pentru a primi consiliere personalizată privind somnul, cu scopul de a prelungi durata acestuia în fiecare noapte.
 
Studiul nu le-a cerut voluntarilor să îşi restrângă regimul alimentar sau să îşi schimbe rutina de exerciţii fizice. Toţi au dormit în paturile lor şi au folosit dispozitive portabile pentru a-şi urmări durata somnului.
 
Studii anterioare au arătat că un somn prea puţin poate duce la îngrăşare prin creşterea consumului de alimente. Cel mai recent studiu, publicat în Jama Internal Medicine, sugerează că efectele ar putea fi inversate prin ajutarea oamenilor să doarmă mai mult timp.
 
Cele mai multe alte studii pe această temă în laboratoare sunt de scurtă durată, de câteva zile, iar aportul alimentar este măsurat în funcţie de cât de mult consumă participanţii dintr-o dietă oferită", a declarat Tasali. „În studiul nostru, am manipulat doar somnul şi i-am pus pe participanţi să mănânce ce au vrut, fără să înregistrăm alimentele sau orice altceva pentru a le urmări singuri alimentaţia".
 
Una dintre cele mai surprinzătoare constatări ale studiului este că o singură şedinţă de consiliere în materie de somn ar putea schimba obiceiurile de culcare ale oamenilor suficient de mult pentru a îmbunătăţi cantitatea de somn pe care o obţin. „Pur şi simplu am consiliat fiecare individ cu privire la o bună igienă a somnului şi am discutat despre mediile lor personale de somn, oferindu-le sfaturi personalizate cu privire la schimbările pe care le-ar putea face pentru a-şi îmbunătăţi durata somnului", a declarat Tasali.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici