Substanţe chimice toxice au fost găsite în hârtia igienică din întreaga lume

  • Toată hârtia igienică din întreaga lume verificată pentru a detecta PFAS toxice "substanţe chimice veşnice" conţinea aceşti compuşi, iar deşeurile aruncate în toalete şi trimise la staţiile de epurare a apelor uzate creează probabil o sursă semnificativă de poluare a apei, conform unei noi cercetări.
  • Cercetările arată că deşeurile aruncate în toalete şi trimise la staţiile de epurare sunt probabil responsabile de o sursă semnificativă de poluare a apei.
  • Odată ajunse în staţia de epurare, substanţele chimice pot fi împachetate în nămolul de canalizare care este în cele din urmă împrăştiat pe terenurile cultivate ca îngrăşământ sau vărsat în cursurile de apă.
6404 afișări
Imaginea articolului Substanţe chimice toxice au fost găsite în hârtia igienică din întreaga lume

Substanţe chimice toxice au fost găsite în hârtia igienică din întreaga lume

„Hârtia igienică ar trebui să fie considerată ca o sursă potenţial majoră de PFAS care intră în sistemele de tratare a apelor uzate", au scris autorii studiului.
 
PFAS reprezintă o clasă de aproximativ 14.000 de substanţe chimice utilizate în mod obişnuit pentru a face mii de produse de consum să reziste la apă, pete şi căldură. Acestea sunt numite "substanţe chimice veşnice" deoarece nu se descompun în mod natural şi sunt legate de cancer, complicaţii fetale, boli hepatice, boli renale, tulburări autoimune şi alte probleme grave de sănătate.
 
Studiul a verificat 21 de mărci importante de hârtie igienică din America de Nord, Europa de Vest, Africa, America Centrală şi America de Sud, dar nu a menţionat numele mărcilor, potrivit The Guardian.
 
Raportul revizuit de colegi de la Universitatea din Florida nu a luat în considerare implicaţiile pentru sănătate ale oamenilor care se şterg cu hârtie igienică contaminată. PFAS poate fi absorbit cutanat, dar nu există cercetări privind modul în care ar putea pătrunde în organism în timpul procesului de ştergere. Cu toate acestea, această expunere este "cu siguranţă merită investigată", a declarat David Andrews, cercetător senior la Environmental Working group, un grup non-profit de sănătate publică care urmăreşte poluarea cu PFAS.
 
Mărcile care au folosit hârtie reciclată au avut la fel de mult PFAS ca şi cele care nu au folosit-o, şi s-ar putea ca PFAS să nu poată fi evitat în hârtia igienică, a declarat Jake Thompson, autorul principal al studiului şi student la Universitatea din Florida.
 
Nu mă grăbesc să îmi schimb hârtia igienică şi nu spun că oamenii ar trebui să nu mai folosească sau să reducă cantitatea de hârtie igienică pe care o folosesc", a adăugat el. „Problema este că identificăm o altă sursă de PFAS, iar acest lucru evidenţiază faptul că substanţele chimice sunt omniprezente”.
 
Nivelurile de PFAS detectate sunt suficient de scăzute pentru a sugera că substanţele chimice sunt folosite în procesul de fabricaţie pentru a împiedica pasta de hârtie să se lipească de utilaje, a declarat Thompson. PFAS sunt adesea folosite ca lubrifianţi în procesul de fabricaţie, iar unele dintre substanţele chimice sunt în mod obişnuit lăsate pe sau în bunuri de consum.
 
Într-o declaraţie pentru WSVN din Florida, un grup comercial care reprezintă industria hârtiei igienice a declarat că niciun PFAS nu este adăugat la hârtia igienică. Thompson a declarat că "dovezile par să sugereze contrariul", deşi ar putea fi adevărat că PFAS nu sunt adăugate în mod intenţionat.
 
„Companiile ar putea să nu fie conştiente de faptul că este folosit, deoarece ar putea proveni de la producătorul instrumentelor pe care le folosesc", a spus el.
 
Cercetătorii au detectat şase compuşi PFAS, cu 6:2 diPAP reprezentând cele mai ridicate niveluri. Acest compus nu a fost studiat în mod robust, dar este legat de disfuncţia testiculară. De asemenea, studiul a constatat că PFOA, un compus foarte toxic, şi 6:2 diPAP se pot transforma în PFOA odată ce se află în mediul înconjurător.
 
Cu toate acestea, PFAS sunt atât de răspândite încât este dificil să se stabilească cu precizie sursa lor, ceea ce vorbeşte despre problema mai largă legată de utilizarea pe scară largă a acestor substanţe chimice, a declarat Thompson.
 
Ca societate, trebuie să decidem ce să facem în legătură cu această problemă", a spus el.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici