Templu închinat zeului Mithras, descoperit la Alba Iulia

Arheologii din Alba Iulia au descoperit în zona istorică a municipiului, pe o proprietate privată unde se construieşte un hotel, un templu vechi de aproape 2.000 de ani dedicat zeului Mithras, divinitate persană venerată şi în Imperiul Roman.

271 afișări
Imaginea articolului Templu închinat zeului Mithras, descoperit la Alba Iulia

Templu închinat zeului Mithras, descoperit la Alba Iulia (Imagine: Wikipedia)

Potrivit directorului adjunct al Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, Constantin Inel, descoperirea, datând cel mai probabil din prima jumătate a secolului al II-lea d.Hr., a fost făcută în timpul descărcării de sarcină arheologică a terenului pe care un investitor construieşte un hotel.

Inel a spus că templul este foarte bine conservat şi pe lângă zidurile acestuia s-au păstrat şi inscripţii dedicate lui Mithras sau inscripţii epigrafice, păstrate, din păcate, fragmentar, dedicate celor doi "însoţitori" ai lui Mithras.

Potrivit sursei citate, arheologii vor continua săpăturile pentru descoperirea întregului templu, pe care investitorul doreşte să-l conserve "in situ" la subsolul viitorului hotel, astfel încât să poată fi vizitat.

Arheologii din Alba Iulia susţin că aveau mai de mult informaţii despre posibila existenţă a acestui templu, după ce în perioada construcţiei Catedralei Reîntregirii Neamului (1921-1922) a fost descoperit un sanctuar dedicat zeului Mithras şi 40 de plăci votive.

Potrivit istoricilor, Mithras este zeul persan al Soarelui, cultul acestuia pornind în Iran în secolul al IV-lea î. Hr. şi s-a răspândit în secolul I d. Hr. şi în Imperiul Roman. Sanctuarele închinate zeului erau construite fără ferestre, iar interiorul era iluminat cu opaiţe. Zeitatea era celebrată în 25 decembrie şi la ceremoniile religioase participau în secret doar bărbaţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici