Tuberculoza, o boala mai veche cu 3.000 de ani decât se credea

Bacilul tuberculozei a fost descoperit în două schelete umane vechi de 9.000 de ani, găsite pe coasta Israelului şi care dovedesc că această maladie exista cu 3.000 de ani mai devreme decât s-a estimat, conform unui studiu apărut, miercuri, în revista Public Library of Science.

209 afișări
Imaginea articolului Tuberculoza, o boala mai veche cu 3.000 de ani decât se credea

Tuberculoza, o boala mai veche cu 3.000 de ani decât se credea (Imagine: Wikipedia)

Această descoperire dovedeşte faptul că tuberculoza a evoluat de-a lungul mileniilor "şi oferă informaţii mai bune asupra modului în care a evoluat tuberculoza preistorică", a declarat Mark Spigelman de la University College, din Londra, coordonatorul acestui studiu. "Ne va ajuta să înţelegem mai bine tuberculoza modernă şi să descoperim un tratament eficient", a continuat Spigelman.

Tuberculoza este o infecţie bacteriană care atacă plămânii şi care, anual, afectează 9,2 milioane de persoane în întreaga lume. 1,7 milioane de persoane mor, anual, din cauza tuberculozei pe plan mondial. Viteza de răspândire a germenilor şi rezistenţa lor în faţa medicamentelor actuale îngreunează tratarea bolii, care, în unele cazuri devine chiar mortală.

Echipa internaţională de cercetători, care a inclus şi specialişti de la Universitatea din Tel Aviv, Israel, a descoperit scheletele unei mame şi a copilului ei într-un loc de pe coasta oraşului Haifa.

Analiza ADN-ului şi a leziunile osoase, caracteristice tuberculozei, a arătat că scheletele, vechi de 9.000 de ani, au aparţinut unor oameni care trăiau într-un sat din pre-neolitic şi sufereau de tuberculoză. Satul lor se afla într-o zonă care, în prezent, se află sub nivelul mării.

Teste mai detaliate au relevat faptul că rădăcina de bacil al tuberculozei descoperită în cele două schelete este o formă întâlnită numai la oameni şi este foarte asemănătoare cu bacteria din prezent care provoacă tuberculoza la oameni.

Anterior, cea mai veche rădăcină de bacterie de tuberculoză umană a fost descoperită la un grup de schelete egiptene, care au trăit în jurul anului 3.000 î.Cr, a declarat Helen Donoghue, de la University College din Londra.

"Putem să spunem că era o bacterie de tipul uman, deoarece una dintre secvenţele ei de ADN lipseşte, iar acest lucru este caracteristic tuberculozei umane", a continuat Donoghue. Rădăcina pe care specialiştii au descoperit-o "este identică cu bacteria care infectează persoanele din lumea întreagă în zilele noastre", a conchis specialista britanică.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici