Ultravioletele diminuează propagarea tuberculozei

Lumina ultravioletă diminuează cu până la 70% propagarea tuberculozei în interiorul spitalelor şi în sălile de aşteptare, este concluzia unui studiu apărut în ediţia online a publicaţiei PLoS Medicine.

34 afișări
Imaginea articolului Ultravioletele diminuează propagarea tuberculozei

Ultravioletele diminuează propagarea tuberculozei

Potrivit medicului Roderick Escombe din Londra, coordonatorul studiului, utilizarea luminii ultraviolete este un procedeu foarte ieftin, iar lumina de acest tip a permis neutralizarea rădăcinilor rezistente la tratamentele antituberculoase.

Cercetătorii au testat efectul razelor ultraviolete (UV) asupra propagării tuberculozei de la pacienţii infectaţi pe cobai, la laboratoare din Lima (Peru).

Toate exemplarele de rozătoare au respirat aerul expirat de către tuberculoşii contagioşi.

Un grup de rozătoare a fost expus radiaţiei UV, iar celălalt grup a fost pus într-un spaţiu închis, ventilat de purificatoare de aer, denumite generatoare de ioni negativi, sau ionizatoare.

Mai mult de o treime din cobaiii primului grup de control au contractat maladia, faţă de doar 9,5% din grupul de rozătoare care au beneficiat de UV şi de 14% din grupul expus în ionizatoare.

Un simplu ecran cu lumină UV, instalat pe tavan, împreună cu un ventilator pentru împrospătarea aerului, reuşesc să altereze bacteriile (Mycobacterium tuberculosis sau bacilul Koch), deteriorându-le structura ADN şi făcându-le incapabile să mai infecteze oamenii, să crească sau să se multiplice.

Aproximativ nouă milioane de persoane din întreaga lume se îmbolnăvesc de tuberculoză în fiecare an. Din totalul celor care se îmbolnăvesc, două milioane mor, în special în ţările sărace.

Condiţiile precare de igienă favorizează transmiterea bolii, ratele de infectare fiind mai mari în închisori, spitale şi azile pentru săraci.

Lumina ultravioletă este deja folosită la dezinfectarea sălilor de operaţie şi a ambulanţelor, au precizat autorii studiului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici