- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- BUCUREŞTI, (10.12.2024, 14:46)
- Iris Dutescu
Un burete din bumbac şi oase de calamar poate absorbi 99,9% din microplastice, spun cercetătorii
Un nou studiu sugerează că un burete fabricat din bumbac şi os de calmar, care a absorbit aproximativ 99,9% din microplasticele din mostrele de apă, ar putea fi o soluţie pentru poluarea cu microplastice a apelor din întreaga lume, relatează The Guardian.
Urmărește
366 afișări
Sursa foto: iStock
În plus, filtrarea realizată de burete pare să fie scalabilă, au declarat autorii de la Universitatea din Wuhan în studiul care a fost revizuit şi publicat în revista Science Advances. Acest lucru ar rezolva o problemă care a împiedicat utilizarea sistemelor anterioare de filtrare a microplasticelor, care au avut succes în medii controlate, dar nu au putut fi extinse.
Dacă va fi implementat cu succes la o scară mai mare în cadrul cercetărilor viitoare, filtrul ar putea schimba cursul uneia dintre cele mai grave crize de sănătate publică din lume.
„Remedierea microplasticului în corpurile acvatice este esenţială pentru întregul ecosistem, dar este dificil de realizat cu o strategie universală şi eficientă”, au scris autorii studiului în lucrare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Democrativa PSD-PNL s-a degradat în ultimul hal! Deciziile importante ale României vor fi votate de UDMR
-
POT: 125 de parlamentari au semnat pentru suspendarea lui Iohannis
-
Lasconi: Promisiunea lui Ciolacu privind indexarea pensiilor din septembrie, minciună
-
Premierul Poloniei acuză Rusia că a plănuit atacuri teroriste asupra unor companii aeriene din întreaga lume
Microplasticele au fost detectate în probe de apă din întreaga lume la niveluri care îi îngrijorează din ce în ce mai mult pe cercetători, pe măsură ce ameninţările la adresa sănătăţii pe care le reprezintă această substanţă devin mai clare. Conform unei estimări, o persoană obişnuită înghite anual aproximativ 4.000 de particule de plastic în apa potabilă. Substanţa a fost găsită inclusiv în norii de deasupra muntelui Fuji şi în cea mai adâncă groapă din ocean.
Studiul a testat buretele într-un şanţ de irigaţii, un lac, un iaz şi în apa de mare. În toate cazurile, a eliminat până la 99,9% din plastic. Buretele este fabricat din chitină extrasă din oase de calmar şi din celuloză de bumbac, materiale care sunt adesea folosite pentru a combate poluarea.
Costul, poluarea secundară şi complexitatea tehnologică au împiedicat multe alte sisteme de filtrare, dar producţia pe scară largă a noului material este posibilă deoarece este ieftin, iar materiile prime sunt uşor de obţinut, spun autorii.
Autorii spun că ar putea crea un model al buretelui care să poată fi folosit la scară industrială în câţiva ani, dacă testele se dovedesc a fi de succes, şi că acesta ar putea fi folosit în sistemele de filtrare casnice sau municipale. Buretele ar putea fi folosit şi în maşinile de spălat rufe, maşinile de spălat vase şi alte surse de poluare cu microplastice.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk a acuzat Rusia că a planificat o campanie teroristă aeriană „împotriva companiilor aeriene din întreaga lume”
Citește pe www.zf.ro: În timp ce gazul din Marea Neagră deja a început să se vândă, România are o listă de 22 de centrale de energie care vor avea nevoie de peste 8 mld. metri cubi pe an, cam cât se va scoate anual din Neptun Deep. Care este stadiul pe fiecare proiect?
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: Analiză: Trăim cu adevărat în era plasticului
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Eminescu și nevoia de poezie sunt salvarea într-o perioadă de criză contemporană. De ce avem nevoie de poet în epoca haosului digital
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Ţara care nu mai vrea să le cumpere străinii casele. Guvernul a impus taxe uriaşe pentru persoanele din afara UE care vin să cumpere proprietăţi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nu scăpăm! Vin ninsorile săptămâna viitoare și în București. Pe ce dată începe să ningă, potrivit meteorologilor Accuweather
CANCAN.RO
Motivul pentru care unele persoane se simt epuizate, imediat după ce se trezesc, dimineața, potrivit dr. neurochirurg Vlad Ciurea
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 17:27
Ursula von der Leyen primeşte Premiul Charlemagne pentru serviciile aduse Europei
-
astăzi, 17:22
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1057. ISW: Putin nu va renunţa la obiectivele sale de a ocupa în totalitate Ucraina / Atac masiv cu rachete ruseşti asupra Ucrainei / Avioanele de luptă au fost ridicate de la sol în Polonia